Diodkopplingar
Hej! Jag har problem med att förstå hur utspänningen beter sig som den gör för följande kopplingar:
Så här tänker jag
a) när Uin> 3V funkar dioden som en avbrott och leden som går lodrät kan bortses därför är Uut=Uin men då uppstår frågan: vart försvinner spänningsfallet över R borde inte Uut=Uin-Ur?
När Uin<3V då funkar dioden som en kortslutning och i den lodräta leden finns bara spänningskällan på 3V och eftersom Uut är spänningsfallet över den lodräta leden är Uut=3V
c) För denna krets ska Uut tydligen bete sig som den gjorde vid a men detta förstår jag inte heller? När Uin>3 är dioden en kortslutning och det går ström genom den lodräta leden precis som i uppgift a för Uin<3 och därför tänkte jag att Uut=3V men NEJ! Uut=Uin varför?
Jag försöker jämföra b och d på samma sätt då de enligt facit ska ha samma diagram för Uut men kommer till samma förvirring. Hjälp uppskattas :)
Rita Uin och Uut i samma figur.
Samt kanske Udiod och UR. Använd färger.
Jag har diagrammen utritade som jag kontrollerade med facit men jag försöker resonera fram utseendet som ajg gjort ovan och jag har inte lyckats, om jag börjar med att förstå resonemanget till varför Uut=Uin när Uin>3V tror jag att jag kan få en bättre förståelse
a) För att få ett spänningsfall över R måste det flyta en ström, gör det verkligen det?
c) När Uin>3V så flyter strömmen så här:
Om spänningen över dioden är noll, vad blir då Uut?
Det som skiljer mellan a) och c) är väl strömmarna men inte utspänningarna?
ThomasN skrev:a) För att få ett spänningsfall över R måste det flyta en ström, gör det verkligen det?
c) När Uin>3V så flyter strömmen så här:
Om spänningen över dioden är noll, vad blir då Uut?
Om spänningen över dioden är noll blir Uut= Uin så då är Uut spänningen i punkten där lodrät oh vågrät led korsas. Men när strömmen går motsatta riktningen alltså Uin<3 kan man tänka att Uut är spänningen över den lodräta leden som är 3V, fast vad händer med spänning över resistansen?
Den blåa strömmen i inlägg #6 flyter bara om Uin> 3 V. Om inspänningen är mindre är
Uut= 3 V även om det inte går någon ström genom R.
Okej resonerar jag rätt om jag tänker såhär på b:
när Uin>3 går en ström genom dioden (riktning nedåt) så den funkar som en kortslutning och eftersom Uut är spänningsfallet mellan den övre och den nedre delen av den lodräta leden är Uut=3V
när Uin<3 blir dioden en avbrott och eftersom ingen ström går igenom R så finns inget spänningsfall över den, därför blir Uut=Uin.
och när Uin<3 för d kretsen så går det en ström uppåt genom 3v spänningskällan och R men hur innebär det att Uut=Uin, ska vi inte tänka på spänningsfallet över R?
Det du skriver ovan tycker jag stämmer helt.
I d)-fallet så går det förstås en ström genom R, men eftersom diodspänningsfallet är noll så är Uut= Uin då -10 < Uin < 3 V. Strömmen genom R är maximal då Uin= -10 V.