3 svar
433 visningar
gulfi52 behöver inte mer hjälp
gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2018 13:26

Diffusions konstanten

Jag läser yt och kolloidkemi, men utan att ha läst mer än allmän, organisk och oorganisk baskemikurser innan. Jag vet inte om detta är ett hinder men stöter på hyfsat många problem med att förstå saker.

 

En av sakerna jag inte känner till sedan tidigare och inte hittar någon, med tidigare kunskaper, lättförståelig förklaring till är diffusionskonstanten.

Någon som vet en sida/själv kan förklara denna?

Teraeagle 20873 – Moderator
Postad: 15 mar 2018 13:39

Den anger hur lätt en partikel kan diffundera genom något. Partiklar är aldrig stilla, utan rör sig slumpmässigt framåt i något som kallas Brownsk rörelse.

Wikipedia:

"Rörelsen uppkommer hos partiklar som är så små att det finns en markant sannolikhet för att mycket färre molekyler från omgivningen stöter emot partikelns ena sida, än på motsatt sida. Resultatet blir att partikeln får en 'knuff' i riktning mot det lägre antalet molekyler. Denna förklaring av den Brownska rörelsen blev det som slutligen fick forskarvärlden att acceptera atomteorin i dess moderna tappning."

gulfi52 896 – Fd. Medlem
Postad: 15 mar 2018 14:02

- Så om man har ett ämnes diffusions konstant/beräknar den så beräknar man då hur gärna/lätt detta ämne rör sig i ett annat?

- Ger ett högt värde att den rör sig mkt/gärna?

Teraeagle 20873 – Moderator
Postad: 15 mar 2018 14:05

Ja, det stämmer. Små atomer och partiklar diffunderar ofta snabbare och har då en högre diffusionskonstant. Väteatomer kan t.ex. diffundera genom metallplåtar(!) och därför är det svårt att lagra vätgas i tankar under en längre tid.

Svara
Close