Diffusion?
I en labb blandade vi jäst med natriumkarbonatlösning och droppade sedan i lite neutralrött och i ett rör la vi i ammoniaklösning 0.01M och i det andra la vi i ammoniaklösning 2M. När vi hade blandat ihop allt såg man i rör 1 hade jästcellerna blivit liiiiite rosa och i rör 2 var de ännu mer rosa (lösningen i båda var typ gul).
Jag förstår att cellerna måste tagit in mer ammoniak i rör 2 eftersom cellerna blev mer basiska än i rör 1 men jag förstå inte hur det gått till. Först trodde jag att det berodde på diffusion, att cellerna i rör 2 ville jämna ut koncentrationen så de tog in mer lösning men inser nu att diffusion är väl tvärtom? Är koncentrationen högre utanför skickar cellen ut vätska och vid lägre koncentration utanför tar cellen upp vätska för att koncentrationen ska bli lika?
Det är inte bara vätska/vatten som kan diffundera över cellmembranen. Det gäller alla små, oladdade molekyler - även ammoniak.
Diffusion sker alltid i riktning så att det jämnar ut koncentrationsskillnader. Om man har hög halt av ammoniak utanför cellen så kan alltså både vattnet diffundera ut ur cellerna samtidigt som ammoniak diffunderar in i cellerna. Båda sakerna är möjliga.
Om man däremot har en saltlösning är det bara vattnet som kan diffundera ut ur cellerna, saltet kan inte diffundera in i cellerna eftersom cellmembranet blockerar joner från att passera.