Loading [MathJax]/jax/element/mml/optable/Latin1Supplement.js
4 svar
119 visningar
Ursula2 101 – Fd. Medlem
Postad: 6 mar 2017 12:51 Redigerad: 6 mar 2017 14:14

Derivering av exponential- och logaritmfunktioner

2 uppgifter jag sitter fast på

y= 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 mar 2017 13:08

Kedjeregeln är "Om y = f(x) och z = g(x) är två deriverbara funktioner, så gäller det för den sammansatta funktionen y = f(g(x)) att derivatan y' = f'(g(x)) * g'(x)".

I ditt första fall är y = f(g(x)) där f = ln (g(x)) och g = 4x. Då blir f' = 1/g(x) och g' =  4. Kan du få ihop det själv?

Affe Jkpg 6630
Postad: 6 mar 2017 13:32

y'=ln(x)prova med att deriveray=x*ln(x)Justera sedan y för önskat resultatGlöm inte konstanten C

Ursula2 101 – Fd. Medlem
Postad: 6 mar 2017 13:40 Redigerad: 6 mar 2017 13:42

Nej, stänger tyvärr av huvudet automatiskt när jag ser så många parenteser. 

y= lnx4f(x) = lnx4f(g) = x4

Tror jag fattar hur jag deriverar dessa funktioner nu, men fattar inte om jag tvingas använda den formeln på formelbladet. 

Förstår inte vad som är vad 

f'(g(x))*g'(x)
Derivatan av f(g)*derivatan av f(x) * derivatan av f(g)?

Affe Jkpg 6630
Postad: 6 mar 2017 14:02

Jo det är lite knepigt men tänk så här

 

Inre funktion:

u=g(x)=x4

Yttre funktion:

f(u)=ln(u)

Svara
Close