densitet och lyftkraft åk.9
Hej!
Jag vet inte riktigt hur jag ska tänka kring den här frågan i fysik från ett gammalt nationellt prov;
"Ett fartyg åker mellan hav med olika salthalt. Havens olika salthalter avgör hur mycket last som fartyget kan frakta. Använd kunskaper om vattnets densitet och lyftkraft för att förklara hur havens olika salthalter påverkar hur mycket last som fartyget kan frakta."
Jag vet att saltrikt vatten har hög densitet och att objekt flyter när lyftkraften är större än tyngdkraften. Men jag vet inte riktigt hur salthalten och lyftkraften hänger ihop? På vilket sätt påverkas lyftkraften av vattnets salthalt?
Tacksam för svar!!<3
Här behövs ett resonemang "i två led".
Du har redan båda leden. Nu är det bara att skriva ut resonemanget på ett logiskt sätt med t ex ord som "eftersom".
Men hur hänger de ihop? Jag förstår att jag måste resonera för varför det blir som det blir men jag förstår inte riktigt hur de två leden hänger ihop, och då blir det svårt att motivera för svaret.
ingriddnwn skrev:Men hur hänger de ihop? Jag förstår att jag måste resonera för varför det blir som det blir men jag förstår inte riktigt hur de två leden hänger ihop, och då blir det svårt att motivera för svaret.
Du bör i alla fall försöka formulera något själv.
Sedan (inte nu, bara efter att du har skrivit) kan du kolla Skolverkets bedömningsanvisningar:
https://arkiv.edusci.umu.se/npno9/tidigare-prov/vt16/npno9-vt16-fysik-bedomningsanvisning.pdf
Och därmed själv sätta ett betyg på din egen skrivning.
Vatten har en viss densitet, om densiteten (eller kraften mellan molekylerna/atomerna i ämnet) ökar så behövs mer kraft för att ta sig igenom vattnet. Man märker själv att det är lättare att ta sig genom luft eller ånga jämfört med vatten. Om salthalten ökar i vatten så ökar också densiteten pågrund av att det blir mer materia/molekyler per m3. Det enda som avgör om båten sjunker eller flyter är summan av tyngdkraften (kraften som jorden drar båten med) som också är konstant och lyftkraften. Det som ändras är normalkraften (lyftkraften) som påverkas av vattnets densitet. Så för att sammanfatta är det dels svårt för båten att ta sig genom vattnet för att vattenmolekylerna har massa och dessa molekyler ligger ganska tätt intill varandra. För att båten ska kunna ta sig genom (sjunka) vattnet måste varje vattenmolekyl som ligger ivägen flyttas och detta kräver en viss kraft. Detta kan liknas vid om du har en pool med tomma plast bollar eller om du tar varje boll och fyller med sand (ökar dess massa/vikt). Sedan så har varje vattenmolekyl en viss kraft mellan varandra som kallas för intermolekylära bindningar (kommer mer i kemi 1 på gymnasiet). Denna kraft gör att vatten molekylerna också dras till varandra, Detta kan liknas vid en pool med magnetbollar. Förutom att magnetbollarna har en vikt så dras bollarna också till varandra, det blir då ännu svårare att ta sig genom poolen med magnetbollar (lyftkraften/normalkraften av magnetpoolen ökar).
En bra video om kraften mellan vatten molekylerna:
https://www.youtube.com/watch?v=Y4RMXird5_U
Themuslim7 skrev:Vatten har en viss densitet, om densiteten (eller kraften mellan molekylerna/atomerna i ämnet) ökar så behövs mer kraft för att ta sig igenom vattnet. Man märker själv att det är lättare att ta sig genom luft eller ånga jämfört med vatten. Om salthalten ökar i vatten så ökar också densiteten pågrund av att det blir mer materia/molekyler per m3. Det enda som avgör om båten sjunker eller flyter är summan av tyngdkraften (kraften som jorden drar båten med) som också är konstant och lyftkraften. Det som ändras är normalkraften (lyftkraften) som påverkas av vattnets densitet. Så för att sammanfatta är det dels svårt för båten att ta sig genom vattnet för att vattenmolekylerna har massa och dessa molekyler ligger ganska tätt intill varandra. För att båten ska kunna ta sig genom (sjunka) vattnet måste varje vattenmolekyl som ligger ivägen flyttas och detta kräver en viss kraft. Detta kan liknas vid om du har en pool med tomma plast bollar eller om du tar varje boll och fyller med sand (ökar dess massa/vikt). Sedan så har varje vattenmolekyl en viss kraft mellan varandra som kallas för intermolekylära bindningar (kommer mer i kemi 1 på gymnasiet). Denna kraft gör att vatten molekylerna också dras till varandra, Detta kan liknas vid en pool med magnetbollar. Förutom att magnetbollarna har en vikt så dras bollarna också till varandra, det blir då ännu svårare att ta sig genom poolen med magnetbollar (lyftkraften/normalkraften av magnetpoolen ökar).
En bra video om kraften mellan vatten molekylerna:
https://www.youtube.com/watch?v=Y4RMXird5_U
Det är väldigt många ord men om du jämför detta med Skolverkets bedömningsanvisningar, skulle det uppnå C?
Tack för alla svar!!