3 svar
1720 visningar
benzel behöver inte mer hjälp
benzel 29 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 21:38

Densitet och lösningar

Jag försöker beskriva kemin bakom ett glas som fylls med olika vätskor (Vatten, mjölk, matolja, honung).

Olika lager av ämnena framträder, förutom mjölken och vattnet som bildat en homogen lösning i mitten mellan honung och matoljan. 

Men vad är det som gör att oljan och honungen inte löser sig i vattnet, eller med varandra för den delen. Att ämnena hamnat i olika synliga faser måste vara pga skillnaden i densitet? Men är det avgörande för om ämnena kan lösas eller inte? 

Såhär tänker jag: Att vatten och mjölk blev en homogen blanding innebär att mjölken är lösbar i vatten eller tvärtom. Men innebär detta också att de har samma/likvärdig densitet? Annars hade de väl, oavsett om de är lösbara med varandra, hamnat i olika faser och inte blandat ut sig? Likadant tänker jag med oljan och honungen: Hade de kunnat lösa sig med varandra om densiteten var densamma hos båda ämnena? 

Är de olika lagren i glaset orsakat av olika densitet hos ämnena eller uppstår de pga av att ämnena inte är lösbara med varandra, tack vare molekylstrukturen? 

Tack

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 maj 2019 21:49

Mjölk är egentligen inte en vattenlösning, utan en icke homogen blandning av fett i vatten. I naturlig mjölk är fettkulorna så stora att de flyter upp till ytan om mjölken får stå ungefär en dag. Den mjölk man köper idag är homogeniserad, d v s kulorna är sönderslagna till så små droppar att de håller sig svävande lika länge som mjölken är hållbar. Om man hittar "gammeldags mjölk" i affären så är den inte homogeniserad, utan grädden flyter upp efter ett tag.

Jag som är uppvuxen på en bondgård med mjölkkor tyckte det var underbartnär jag flyttade hemifrån att kunna köpa mjölk, som inte fick en äcklig fettrand när den stått ett tag i kylen!

benzel 29 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2019 22:21
Smaragdalena skrev:

Den mjölk man köper idag är homogeniserad

Tack för input! Men så enligt ovanstående så går det att beskriva mjölk i vatten som en homogen blandning så länge det inte är gammeldags mjölk ? Om inte, hur vet jag det? Med blotta ögat kan jag bara se det som en homogen blandning. 

Och vad kan du säga gällande mina frågor om densiteten och lösbarheten hos ämnena? Vad är det som gör att de skiljer sig i olika lager? Deras oförmåga att lösa sig med varandra eller densiteten?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 maj 2019 22:29

Nej, det du kan se med blotta ögat är att mjölk INTE är en homogen blandning, eftersom mjölk inte är genomskinligt.

Honung borde lösa sig i vattnet/mjölken, om du väntar tillräckligtlänge. Olja och vatten blandar sig inte med varandra, eftersom lika löser lika och därmed olika löe INTE olika. Att oljan hamnar ovanpå vattnet (inte under) beror på skillnaden i densitet.

Svara
Close