2 svar
1242 visningar
Renny19900 behöver inte mer hjälp
Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 29 sep 2019 18:04

Densitet av vatten

När ett ämnes atomer sitter tätt  intill varandra så har det ämnen ofta högre densitet än samma ämne (samma volym) där atomerna är långt ifrån varandra. 

Hur kan flytande vatten ha högre densitet än is?

AlvinB 4014
Postad: 29 sep 2019 20:46

Du har rätt - det är rätt så konstigt att ett ämne skulle ha högre densitet i flytande form än i fast form. För de flesta ämnen är det ju inte så eftersom deras atomer/molekyler/joner hamnar närmare varandra när de är i fast form.

Men vatten är ett undantag till denna regel. Vattenmolekylerna packas nämligen tätare när de är i flytande form än när de är i fast form. Detta har att göra med att en vattenmolekyl har en ganska konstig bindningsvinkel mellan sina två väteatomer, vilket gör att kristallerna i is som bildas av vattenmolekylerna blir ganska "ihåliga" och inte får en särskilt tät packning. När man däremot har vatten i flytande form bildas inte regelbundna kristaller, utan vattenmolekylerna kan röra på sig. Detta gör att de inte behöver passa perfekt i ett regelbundet "kristallmönster" och i detta fall är denna delvis slumpmässiga struktur tätare än kristallen.

Notera dock att de flesta ämnens kristaller i fast form är väldigt tätt packade och att de därför har högre densitet i fast form än den "slumpmässiga packningen" i flytande form. Vattenmolekylens utseende gör att dess kristaller inte är så täta vilket leder till att den "slumpmässiga packningen" i flytande form är tätare än kristallen i fast form. Detta leder till att vattnets densitet är högre i flytande form.

Renny19900 1697 – Avstängd
Postad: 29 sep 2019 21:56

Tack så mycket !!!!!

Svara
Close