Denatuering av äggvita
hejsan
Jag har en fråga angående det här med denautiering
Vilka faktorer påverkar bindningarna i proteinet i äggvitan och vad kan det bero på och varför
Hur kan man koppla kemisk jämvikt till det här
Samt hur ska jag tänka kring syra-bas jämvikten
när jag tillsatte
Petriskål A: Kontroll
Petriskål B: 2 ml. HCI---> för att renaturera la vi till NaOH 2 ml.
Petriskål C: Varm vatten
Petriskål D: 2 ml NaOH---> för att renaturera la vi till 2 ml. svavelsyra.
Petriskål E: 2 ml. Diskmedel+för att renaturera la vi till 2 ml. distilerat vatten.
Vilket blev resultatet av experimentet, och hur tror du resultatet uppstod?
Resultaten jag fick var att alla denaturerades men att ingen renatuerades
jag tror det blev så för att det inte går att rentuera ägg vita
Nja, du kan nog inte påstå att det inte går att renaturera proteinerna i äggvita. Men under de förhållanden som dina prov hade verkar det inte ha gått att renaturera de denaturerade proteinerna.
T.ex. petriskål B. Där denaturerar proteiner eftersom pH dramatiskt sänks. Att pH sedan ökas genom tillsats av NaOH, kanske till och med gjorde att vätskan fick ett neutralt pH. Trots detta renaturerades inte proteinerna, så denna proteinveckning som sker under renatureringen verkar kräva något mer än att "bara" pH normaliseras.
Jaha så du menar att jag borde ha tillsatts ett ämne som både ändrar ph och något annat för att det ska renatureras?
men va hade det ämnet kunnat vara?
När proteinerna bildas i hönsägget finns ett helt maskineri av ribo-proteiner (ribosomen) och proteiner som underlättar att proteinerna veckas korrekt, och även de som undviker felveckning, samt hjälper till att återvecka delvis felveckade proteiner (motsvarande renatureringsprocessen som kan ske utanför cellerna).
Och att hitta kemiska ämnen som skulle hjälpa till med att renaturera proteinerna är lite knepigt att göra, men brukar involvera ämnen som får de denaturerade proteinerna att släppa taget om varandra, och veckas upp helt - motsvarande att nollställa hela den normal proteinveckningen. När sedan koncentrationen av dessa ämnen sedan minskas, försvinner de "upplösande och denaturerande" krafterna, och proteinerna kan då ibland vecka sig rätt igen. Merparten av proteiner klarar under rätt omständigheter av att vecka sig korrekt, men dessa omständigheter är inte bara att pH återigen blir neutralt. Normaliseras pH försvinner den denaturerande effekten, men geggan av denaturerade proteiner löser inte upp sig själva, och löses geggan inte upp kan inte de individuella proteinmolekylerna få chansen att renaturera.
Skulle du vänta väldigt mycket längre än laborationen, skulle enstaka proteinmolekyler på ytan av geggan, kunna släppa taget och i vätskan renaturera, och på så vis förskjuta jämvikten från den olösliga geggan till lösligt protein. Denaturerade proteiner är dock väldigt "kletiga" och kan påverka andra proteinmolekyler, så att de i sin tur också denaturerar.
jahaaaaa okej jag börjar faktiskt förstå det du menar, men jag har fortfarande några funderingar såsom
Hur kan jag koppla det här experimentet och labben till det här med kemisk jämvikt exempelvis
Vad sker med dina prover när HCl tillsätts?
På ytan av proteinerna finns mestadels polära eller laddade aminosyror, och i mitten av proteinerna dominerar de opolära aminosyrorna. Många av aminosyrorna på proteinets yta har sidokedjor som kan delta i syra/bas reaktioner, där de i syraformen kan protolyseras, och de i basformen kan ta upp en proton.
Vad händer med laddningen på proteinets yta om dessa aminosyrors sidokedjor protolyseras eller tar upp en proton?
om den tar upp en proton så blir den antagligen att bli positiv
Är sidokedjan neutralt laddad och kan ta upp en proton så blir laddningen plus ett, men framför allt försvinner de negativa laddningarna hos de sura aminosyrornas sidokedjor.
Så vid lågt pH blir många om inte alla sura aminosyrors sidokedjor neutralt laddade, men de basiska aminosyrornas laddningar finns kvar, vilket leder till en laddningsskillnad. I hönsägget är pH nära neutralt, och alla laddningar (negativa och positiva) balanseras (mellan proteiner och tillsammans med negativa och positiva joner). Så när laddningen förskjuts rubbas denna balans, vilket destabiliserar proteinets struktur och får det att veckas upp och veckas fel.
aha okej jag tror faktiskt jag förstår nu, tack för all hjälp
För all del, kul att det hjälpte!