delta H i jämviktsreaktion
Hej, jag skulle behöva lite förklaring i denna uppgift:
"Fosforpentaklorid, PCl5, sönderdelas vid upphettning enligt formeln PCl5(g) <--> PCl3(g) + Cl2(g)
∆H= 93 kJ för reaktionen åt höger.
Man förde in 6,0 mol fosforpentaklorid i ett tomt reaktionskärl med volymen 10,0 dm3. Temperaturen hölls vid 230 Celsius. När jämvikt ställt in sig i systemet visade en analys att det fanns 1,0 mol klorgas i behållaren".
Nu till min fråga, vad innebär det att ∆H= 93 kJ för reaktionen åt höger? Betyder det att vi har en endoterm reaktion på höger sida, då värme (93 kJ) bildas åt det hållet?
Vad menar du med "en endoterm reaktion på höger sida"?
Det finns en reaktion som går åt höger. I den bildas det värme, eftersom ∆H är positivt. Den reaktionen är exoterm. Den motsatta reaktionen går åt vänster. För att driva den krävs det värme, så den är endoterm.
Jag menar att reaktionen som går till vänster är energikrävande och därmed endoterm. Medan den reaktion som går från vänster till höger avger energi och är därmed exoterm.
Därmed antar jag även att vi skriver rekationen såhär:
PCl5(g) <--> PCl3(g) + Cl2(g) + 93 kJ
Är det korrekt uppfattat?
Nej. Man behöver tillföra energi för att fosforpentaklorid skall sönderdelas. Det innebär att man skulle kunna skriva reaktionen som . Med andra ord, reaktionen åt höger är endoterm, eftersom fosfortrioxid och klorgas har högre entalpi än fosforpentakloriden. Det är alltså svagare bindningar i fosfortriklorid + klorgas.
Du vet att . är allså positivt för reaktionen åt höger, d v s denna reaktion är endoterm.
Okej, så när delta H är positiv är reaktioner endoterma och där delta H är negativ är en reaktion exoterm?
Ja. Reaktionen är exoterm. Om man vill kan man skriva +93 kJ på högersidan.