Definiera två begrepp
Hej!
Jag förstår inte riktigt dessa två begrepp:
Semipermeabelt membran
Osmotiskt tryck
Jag vet att första har något med att släppa in ämnen med, men definitionen är diffus. Och den andra förstår jag inte ett dugg av.
tack på förhand!
Ett semipermeabelt membran kan också kallas en halvgenomsläpplig hinna - en hinna som släpper igenom vissa ämnen (t ex vatten) men stoppar andra ämnen ( t ex proteiner). Är det mer begripligt?
Smaragdalena skrev:Ett semipermeabelt membran kan också kallas en halvgenomsläpplig hinna - en hinna som släpper igenom vissa ämnen (t ex vatten) men stoppar andra ämnen ( t ex proteiner). Är det mer begripligt?
Ja, tack! Den andra då?
OK. Har du sett att inlagd gurka är mycket sladdrigare i konsistensen än färsk gurka, nästan som om den vore lite vissen?
Smaragdalena skrev:OK. Har du sett att inlagd gurka är mycket sladdrigare i konsistensen än färsk gurka, nästan som om den vore lite vissen?
Ja??
Det beror på att gurk-lagen innehåller mer ättika och socker än vad som finns i gurkans celler, d v s lagen har högre osmotiskt tryck än gurk-cellerna. Då kommer vatten från gurk-cellen att passera genom den semipermeabla cellväggen, tills dess att lösningen inuti är "lika stark" som lagen utanför.