Columbus lag negativa elektroner skall skrivas som positiv i formeln? Varför?
Lite luddigt formulerat för en lärobok, men det kommer sig av att formeln är i skalärform. q1*q2 är i absolutform ( |q1*q2| ) och Fe är bara kraftens storlek. Ev. kanske ni gått igenom vektornotation i vilket fall det är lite mer förståeligt, men fortfarande lite otydlig för att vara ett lösningsförslag.
Eftersom man (förhoppningsvis) vet att kraften mellan atomkärnan och elektronen är attraktiv, bryr man sig inte om att räkna med tecknet på laddningarna, utan bara storleken.
Smaragdalena skrev:Eftersom man (förhoppningsvis) vet att kraften mellan atomkärnan och elektronen är attraktiv, bryr man sig inte om att räkna med tecknet på laddningarna, utan bara storleken.
jaha men om det skulle vara två atomer med negativa laddningar då är dom inte attraktiva? Hur ska man göra här då?
Atomer är alltid oladdade, så detta kan aldrig inträffa - laddade partiklar kallas joner. Två partiklar med lika laddning repellerar varandra, d v s de stöts från varandra.
Smaragdalena skrev:Atomer är alltid oladdade, så detta kan aldrig inträffa - laddade partiklar kallas joner. Två partiklar med lika laddning repellerar varandra, d v s de stöts från varandra.
vad menas med oladdade menas det att de är neutrala?
DinFavoritElev skrev:Smaragdalena skrev:Atomer är alltid oladdade, så detta kan aldrig inträffa - laddade partiklar kallas joner. Två partiklar med lika laddning repellerar varandra, d v s de stöts från varandra.
vad menas med oladdade menas det att de är neutrala?
yes
Lite off topic men vad sjutton är det för fråga? Coulombs lag gäller inte ens på atomnivå.
emmynoether skrev:Lite off topic men vad sjutton är det för fråga? Coulombs lag gäller inte ens på atomnivå.
Visst är det en överförenkling!