Civilingenjör IT på Uppsala universitet - värt det?
Så det är dags för universitetsansökning snart och jag ville söka till Uppsala och läsa civilingenjör IT. Problemet är dock att jag har ganska ambitiösa planer - ett toppjobb är inte nödvändigt men det skulle vara kul om jag kan uppnå det, i en stor firma såsom Google osv. Det jag har dock läst överallt på nätet är att UU inte har ett rykte om att vara en teknisk högskola, om att tekniska utbildningar i Uppsala har sämre kvalitet, om att toppfirmor inte anställer från Uppsala, om att utomlands blir det svårt att hitta jobb efter att man har pluggat i Uppsala, osv. Samma personer rekommenderar sedan KTH och Chalmers, fast jag vill inte riktigt gå i någon av dessa. Så min fråga är om alla dessa påståenden är sanna, och om det verkligen minskar mina chanser för min önskade karriär om jag går Uppsala? Är det nödvändigt att välja en av de tekniska instituten?
Jag känner folk som tagit examen från Örebro, Halmstad, Karlstad mm, de hade/har inga som helst problem att skaffa jobb i Sverige.
Av erfarenhet spelar inte högskola/universitet så stor roll i Sverige. Ibland så kan rekryteraren har pluggat på skola x och därav har man lite försprång just på den positionen. Det här med att alla måste plugga på Chalmers, LTH, KTH, eller Liu är bara ren skitsnack. Det är en marginal skillnad som försvinner rätt kvickt efter man jobbat ett år eller två.
Inom IT är det viktigt att sätta upp en egen hemsida (som inte är en direkt kopia av någon annans). Då har man möjlighet att visa vad man kan. Eftersom det är massor som håller på med programmering bör det även handla om ingenjörsuppgifter i detta fall.
Du har inte sämre möjligheter att få jobb om du pluggat i Uppsala. Det finns absolut dem som pluggat på skolor som inte är KTH eller Chalmers och som fått jobb på exempelvis Google. Mina (begränsade) erfarenheter är att toppföretagen tittar mindre på var du pluggat, och mer på vad du faktiskt kan genom mer rigorösa intervjuer. Så se bara till att plugga hårt, hålla ögonen öppna efter möjligheter att kanske sommarjobba eller liknande (vilket är väldigt bra möjligheter att lära sig massa saker) så har du alla möjligheter :)
Tillägg: 13 apr 2023 20:07
Och se till att ha kul under tiden!
Brukar inte ganska många techtoppar vara dropouts från universitetet? Hoppar man ändå av och börjar jobba kan det ju rimligtvis inte spela så stor roll var man har pluggat. Det är väl meritokratiskt på så sätt att färdigheter premieras före alma mater.
Teraeagle skrev:Brukar inte ganska många techtoppar vara dropouts från universitetet?
Brukar väl ofta vara en dropout och en fantastisk programmerare?
Smutstvätt skrev:Teraeagle skrev:Brukar inte ganska många techtoppar vara dropouts från universitetet?
Brukar väl ofta vara en dropout och en fantastisk programmerare?
Absolut, vilket väl är lite av min poäng. Det viktiga i slutändan är hur bra du är på att programmera.
Teraeagle skrev:Brukar inte ganska många techtoppar vara dropouts från universitetet? Hoppar man ändå av och börjar jobba kan det ju rimligtvis inte spela så stor roll var man har pluggat. Det är väl meritokratiskt på så sätt att färdigheter premieras före alma mater.
Man får vara lite försiktig med sådana utsagor, det är lite survivor bias över det. Man tenderar inte att prata om alla de tusentals dropout det inte gick bra för.
IMHO trots att jag pluggade matte vid Växjö universitet och har jag aldrig haft problem att få jobb under hela min runt 40-åriga karriär, vare sig i Sverige eller utomlands (Tyskland, Singapore). Vilket universitet man går till har mindre betydelse förutom möjligen vid det där första jobbet (examensjobb vid rätt företag brukar hjälpa där). Vad som är mycket viktigare är erfarenhet, vilket intresse man visar och att man har en bra attityd.
Efter ett par år i yrkeslivet är det ingen bryr sig om din utbildning, de frågar bara om vad för jobberfarenhet du har
Just my 2c.
Jag måste säga att jag hade det intrycket av UU när jag gick i gymnasiet, att ha läkarprogram och civilingenjör (och jurist) i samma universitet är ett främmande koncept för mig. Utifrån den lilla erfarenheten jag har skulle jag pessimistiskt säga att inget universitet i lilla landet Sverige skulle vara igenkännligt och spela roll för din anställning om du har så internationella visioner, men inom Sverige så spelar universitet roll, särskilt om företaget är litet och homogent.
Ang. dropoffs, det är väl snarare entreprentörfantaster som gör det (som inte riktigt är ämnesnördiga)?
Eftersom det har nämnts är det värt att notera att de allra största företagen, t.ex. FAANG och Tesla, samt NASA, inte bryr sig särskilt mycket om du har studerat på LTH, KTH, Växjö, Uppsala etc. Däremot har jag sett att mindre, men ändå etablerade företag ibland föredrar att alla deras kandidater ska komma från till exempel KTH, även om det är ytterst få fall.
Vad jag förstår spelar det en större roll om du till exempel studerar för en doktorsexamen. Då kan det universitet du doktorerar vid spela en stor roll. Men även i sådana fall har jag hört från några personer som doktorerat att de känner till en handfull av personer som fick göra sin postdoktorala forskning vid exempelvis Cambridge och liknande institutioner, eftersom de gjorde ett mycket bra arbete under studietiden.
Teraeagle skrev:
Brukar inte ganska många techtoppar vara dropouts från universitetet? Hoppar man ändå av och börjar jobba kan det ju rimligtvis inte spela så stor roll var man har pluggat. Det är väl meritokratiskt på så sätt att färdigheter premieras före alma mater.
Det finns så klart, men är helt klart väldigt få i helhet.