Citronbatteri och spänningsserien
Hej, jag har en fråga om hur metaller i spänningserien tar emot och släpper ifrån sig elektroner.
om man har en citron och tar fram två olika metallplattor, för ner dessa i citronen och sedan kopplar plattorna, med hjälp av sladdar, till en lampa kommer lampan att lysa. och för att detta ska ske antar jag att man måste ha en ädel och en oädel mettal (t.ex järn och koppar) eftersom ena metall måste släppa ifrån sig och en måste ta upp elektronerna.
Men! är inte själva grejen med ädla metaller att de varken ger ifrån sig eller tar emot några elektroner)(det är ju därför de kallas ädla metaller i spänningserien. Eller?
Hoppas någon förstår min fråga :)
Den ädla metallen deltar inte i reaktionen, utan den fungerar bara som elektrisk ledare och leder elektronerna till vätejonerna i citronsaften. Det är de som tar upp elektronerna på metallens yta så att det bildas vätgas. Eftersom den andra metallen är mindre ädel så innebär det att den kommer att fungera som minuspol och avge elektroner. Om man hade två plattor av samma metall skulle de vara lika benägna båda två att avge elektroner och då får man ingen spänning mellan dem alls.
Teraeagle skrev:Den ädla metallen deltar inte i reaktionen, utan den fungerar bara som elektrisk ledare och leder elektronerna till vätejonerna i citronsaften. Det är de som tar upp elektronerna på metallens yta så att det bildas vätgas. Eftersom den andra metallen är mindre ädel så innebär det att den kommer att fungera som minuspol och avge elektroner. Om man hade två plattor av samma metall skulle de vara lika benägna båda två att avge elektroner och då får man ingen spänning mellan dem alls.
Jaha tack! nu förstår jag.