Cis-trans
Hej
behöver vägledning, vet inte hur ska svara på den fråga
Diskutera med egna ord samt hjälp av välgrundade källor på internet varför karboxylsyror med cis- respektive trans-former har olika metaboliska effekter.?
är det handlar om deras geometriska former
eller hur cis och trans fungerar?
tack
Om det är fettsyror det handlar om så kan du slå upp ordet transfett.
Cis-/transformerna av en fettsyra har strukturer (eller geometrisk form som du skrev) som liknar varandra, men skillnaden påverkar deras kemiska egenskaper. Men sammanhanget spelar även roll, t.ex. bränner du en blandning av fettsyror för att få ljus/värme går det precis bra oavsett vilken variant det är. Det är en kaotisk reaktion som sker, men i detta sammanhang spelar det inte så stor roll hur kemin sker och hur de kemiska reaktionerna påverkar omgivningen.
Men under metabolismen sker de kemiska reaktionerna reglerat, bl.a. för att minska konsekvenserna för allt annat som finns i omgivningen/cellen. Samtidigt kan fettsyran användas som t.ex. energikälla, eller som en del av en cells membran/energireserv. Och det påverkar cellen/individen. Lagunas förslag kommer ge information om hur individen och dess hälsa påverkas av transfetter.
Det är inte så tydligt vad frågeställaren menar med "metaboliska effekter", men det kanske du som läser om detta i klassen har en bättre uppfattning om.
Läser kursen på distans
som jag uppfattade cis och trans skiljer sig
Annabel29 skrev:Läser kursen på distans
som jag uppfattade cis och trans skiljer sig
Vad menar du? Du behöver skriva tydligare vad du menar, först då kan vi hjälpa dig att hitta ditt svar.
Jag har börjat skriva
Otydligt för mig om det är som frågas
Cis är mer kompakt och metaboliseras snabbare av enzymer än transformer som gör det långsammare.
Visa spoiler
Skriv ditt dolda innehåll här
Det stämmer väl
hittade information
tack
En skillnad i hur snabbt de olika formerna (cis/trans) metaboliseras kan nog inte förklaras med kompakt/mindre kompakt - för omättade fettsyror (som till formen liknar transfetterna) metaboliseras snabbt och effektivt.
Våra celler är anpassade efter de fettsyror vi själva kan bilda, och de fettsyror våra förfäder ätit under evolutionen. Men hur är det med transfetterna? Bildas sådana i de organismer vi äter/ätit, eller hur bildas dessa?
Tack
Jag skrev också om det
har lämnat in
Tack
För all del, kul att det hjälpte!