Cis och transfetter
Hej,
Jag håller på med cis och transfetter just nu och har sett en liknande tråd ang kokpunkter för dessa. Men jag undrar om smältpunkten blir lägre för transfetter är cisfetter, pga de kan packas ihop mer, vilket leder till större kontaktyta, som leder till starkare van der Waals bindingar som gör att smältpunkten blir lägre för transfetter än cisfetter. Samt undrar jag om vattenlösligheten blir mindre för transfetter än cisfetter pga bindingarna.
hjälpennaturare123 skrev:Hej,
Jag håller på med cis och transfetter just nu och har sett en liknande tråd ang kokpunkter för dessa. Men jag undrar om smältpunkten blir lägre för transfetter är cisfetter, pga de kan packas ihop mer, vilket leder till större kontaktyta, som leder till starkare van der Waals bindingar som gör att smältpunkten blir lägre för transfetter än cisfetter.
Ja, de kan packas tätare, och får därmed lägre smältpunkt.
Samt undrar jag om vattenlösligheten blir mindre för transfetter än cisfetter pga bindingarna.
Det var lite knepigare att svara på, eftersom det är flera egenskaper som påverkar lösligheten än bara cis/trans. Har du testat att söka om detta?
Smältpunkten blir väl ändå högre?
Teraeagle skrev:Smältpunkten blir väl ändå högre?
Ja helt rätt. Jag skrev fel, tack för att du uppmärksammade det.
Smältpunkten för en trans-fettsyra är högre än för motsvarande cis-fettsyra.