1 svar
45 visningar
Anto 249
Postad: 5 okt 2023 18:33

Cirkulär rörelse krafter

Har två huvudsakliga frågor angående cirkulär rörelse, som jag tror har något gemensamt och därför ställer jag dem gemensamt

1. Vi har en cirkulär lodrät rörelse, ex ett pariserhjul. Du har två krafter som verkar på dig, mg nedåt och Fn uppåt från golvet. Om du åker tillräckligt snabbt blir man tyngdlös. Detta gäller då mg= Fc (där Fc är cirkulärrörelsens kraftresultant nedåt). Varför? Detta innebär ju att normalkraften uppåt är 0 (då mg och Fn är de enda krafter som verkar på dig), alltså tycker jag det är logiskt att man åker nedåt genom golvet istället.

 

2. Om man snurrar en hink med vatten runt dig (lodrät igen) kommer vattnet tryckas utåt, även när den är upp och ned rakt ovanför dig. Varför? Här verkar två krafter på vattnet, mg nedåt och Fn nedåt. Så varför trycks den uppåt??

Macilaci 2121
Postad: 5 okt 2023 19:12 Redigerad: 5 okt 2023 19:15

1) ...alltså tycker jag det är logiskt att man åker nedåt...

Nej, det är inte sant. Men det är logiskt att man accelererar nedåt. Ett liknande fall är när man hoppar. När man lämnar golvet är tyngdkraften den enda kraften som gäller och man åker ändå uppåt, inte nedåt. Man accelererar nedåt. 

På liknane sätt när man är på toppen av parishjulet åker man inte nedåt, men accelererar nedåt. (Och parishjulets golv accelererar med nedåt.)

När du skriver "Fc är cirkulärrörelsens kraftresultant", det är viktigt att förstå att Fc är kraften (eller den radiella kraftkomposanten) som behövs för att upprätthålla den cirkulära banan, cirkulärrörelsen är inte dess orsak utan dess effekt.

2) Vattnet trycks inte utåt/uppåt. Vattnet "vill" fortsätta rakt fram (tröghet) men hinken och repet och tyngdkraften tvingar det att ändra riktning (dvs accelerera nedåt, mot cirkelns mitt).

Svara
Close