Cirkulär centralrörsle
Facit anger att bilen har acceleration i läge A och C, där accelerationen i läge C är större. I B har bilen ingen acceleration. Jag har resonerat så att acceleration är hastighetsförändring i både storlek och riktining. Då riktningen inte förändras i läge B så blir delta v = noll och därav blir accelerationen noll. Stämmer det?
Dock förstår jag inte riktigt varför accelerationen är större i C än A, beror det på att kurvan är skarpare och att storleksförändringen i v är större?
Du är inne på rätt spår, men skriver både att bilen har en acceleration i B och att den inte har det. Kan du korrekturläsa din egen förklaring en gång och rätta till eventuella sammanblandningar mellan A, B och C? Sedan kan jag hjälpa dig mer.
Tack! Jag har korrigerat det nu :)
Nu blev det mycket tydligare. Och rätt!
I B så rör sig bilen rakt åt vänster med konstant hastighet. Den accelerar alltså inte, precis som du skriver.
I både A och C rör sig bilen med samma hastighet som i B, men följer en cirkulär bana. A och C är två fall av centralrörelse. Accelerationen mot centrum (cirkelns mittpunkt) beskrivs av formeln
Eftersom hastigheten v är densamma i både A och C kommer den mindre radien i C att gör att accelerationen i C är större än i A.
OK?
Tack! Per