Circuit Analysis
Hej! Jag kan inleda med att jag är helt ny inom teknisk fysik som jag läser på högskolan just nu och tänkte fråga ifall någon av er vet hur man får fram ix i kretsen på bilden? Tänkte först att man skulle kunna få det till -5 då 5A går in i nod A och borde därav vara -5A när den går ut från noden, men detta var felaktigt. Detta är en uppgift från ett föregående labb-test. Dvs, den kommer inte att komma upp igen för min del. Men vill gärna veta hur man löser den, vilket är varför jag nu vänder mig till er. När jag använde KCL såg det rätt skumt ut, och likaså med KVL.. men antar att man ska använda dessa 2 trots allt.
Så ja. Det jag vill veta är hur man får fram ix från kretsen. (lika bra att skriva ut detta igen då man lätt kan missa det i flödes-texten)
Uppskattar alla svar!
Egentligen har du bara Ohms och Kirchhoffs lagar att laborera med, dvs. summan av alla delströmmarna är 5 A och spänningen är densamma över varje resistans.
HT-Borås skrev :Egentligen har du bara Ohms och Kirchhoffs lagar att laborera med, dvs. summan av alla delströmmarna är 5 A och spänningen är densamma över varje resistans.
Så mycket har jag listat ut också. Det är mer att jag inte lyckades komma fram till det korrekta svaret när jag väl provade att använda mig av de två sakerna och tänkte därför se om någon här kunde berätta hur man (steg för steg) tar sig fram till svaret på just denna uppgiften då min lärare är väldigt dålig på att förklara saker (faktum är att han knappt kan saker som inte står i boken...).
Vi kommer inte göra dina uppgifter åt dig på PA.
Beräkna ersättningsresistansen 20 || 5 och tillämpa strömgrening. Om du behöver mer hjälp så måste du visa ditt försök (står i reglerna).
Du behöver inte tillämpa så strikta lagar som HT-Borås beskriver.
Du kan ev. tänka dig strömmarna som rinnande vatten. Två dammluckor motar vattnet fyra gånger mer än den lilla dammluckan :-)
osv.
Jo, för att hantera elkretsar behöver man dem, KVL och KCL, som de kallas inledningsvis. Men analogier kan vara bra också, om de underlättar i stället för att förvirra.
HT-Borås skrev :Jo, för att hantera elkretsar behöver man dem, KVL och KCL, som de kallas inledningsvis. Men analogier kan vara bra också, om de underlättar i stället för att förvirra.
Den mångtydiga betydelsen av ordet ”ström” kan måhända av någon uppfattas som förvirrande. En och annan skulle dock kunna finna den uppenbara eltekniska parallellen till varför det t.ex. heter ”Motala ström” och ”Stockholms ström”.