1 svar
64 visningar
plusminus 618
Postad: 28 apr 15:43

Cellulosa, stärkelse och glykogen

Cellulosa, stärkelse och glykogen

Vilken löser sig bäst i vatten, är det glykogen pga dess förgrenade struktur?

Cellulosa kan vi inte bryta ned, beror detta på dess stora struktur och beta glykosidbindningarna?

mag1 9480
Postad: 28 apr 18:08
plusminus skrev:

Cellulosa, stärkelse och glykogen

Vilken löser sig bäst i vatten, är det glykogen pga dess förgrenade struktur?

Ja. Eftersom den är mest förgrenad kan vattenmolekylerna lättare komma åt mellan och lösligheten blir högre.

Stärkelsen är förgrenad den med, men inte lika mycket som glykogen.

 

Cellulosa kan vi inte bryta ned, beror detta på dess stora struktur och beta glykosidbindningarna?

Vi saknar enzymer för att bryta 1,6-bindningen i cellulosa, så ja det är därför. Men cellulosa bildar dessutom mer raka polymerer som gör att polymererna kan binda till varandra längs med polymerens längd.

Stärkelsens polymer bildar istället en helikal struktur, där de enskilda helixarna inte kan binda lika bra till varandra, jämfört med cellulosa.

Och glykogenet är mycket mer förgrenat och bildar inte någon sådan rak/helikal struktur.

Svara
Close