Cellulosa och stärkelse
Jag har lite problem med den här frågan:
"Biomolekylers egenskaper påverkas av de funktionella grupperna och de olika bindningarna mellan olika delar av de stora molekylerna som alla har samma bruttoformel, (C6H10O5)n, där n är ett heltal och kan vara upp till många tusen.
Förklara hur skillnaden i en polymer av glukosrester kan leda till stora skillnader i de fysikaliska egenskaper som man ser i cellulosa och stärkelse. Stärkelse består av polymererna amylos och amylopektin."
Jag tänker att det har något med att göra med att cellulosa är uppbyggt av beta-glukos och stärkelse av alfa-glukos. Sedan är det väll så att cellulosa har en rak struktur och stärkelse en vriden för förgrenad struktur, kan det ge olika smältpunkter? Jag är lite osäker om jag är på rätt spår.
Ja de skiljer sig åt genom hur glukosmolekylerna binder till varandra, alfa/beta-bindning. Och stärkelsen packas inte lika väl, den får en helikal (som du kallade vriden) form, och består även till en stor del av amylopektin, som är förgrenad.
Men ingen av ämnena smälter, för innan temperaturen blir tillräckligt hög för att bryta de många-många vätebindningarna mellan kolhydratkedjorna - så kommer de kovalenta bindningarna mellan glukosmolekylerna (alfa/beta) brytas, och kolhydratpolymererna kommer sönderfalla i kortare och kortare bitar. När dessa polymerer är i fast form sönderfaller de istället för att smälta.
Tack för hjälpen!