4 svar
3073 visningar
Tikki behöver inte mer hjälp
Tikki 187
Postad: 4 nov 2020 15:09

Cellmembrans permeabilitet

Hej, jag har gjort en labb om cellers permeabilitet och ska nu skriva en labbrapport om det. 

Vi tillsatte först vatten och jästceller och neutralrött och sedan NaHCO3 till sex provrör och sedan tillsatte vi ytterligare olika ämnen till de olika provrören. De färgades då antingen gult eller rött (beroende på om ämnet vi tillsatte var basiskt eller surt). Sedan skulle vi centrifugera provrören och i vissa fall blev då den röda/gula färgen koncentrerad till pelleten och ibland var den fortsatt utspridd över hela lösningen. Jag förstår att pelleten består av jästceller men varför blir färgen koncentrerad till jästcellerna i vissa fall? Är det för att jästcellerna har släppt in något? Vad isånnafall, är det neutralrött som den släppt in eller ämnet som man lade till? Tacksam för svar

Tikki 187
Postad: 4 nov 2020 15:11

Här är hur provrören såg ut efter centrifugering, innan var färgen utspridd över hela provrören

mag1 9478
Postad: 4 nov 2020 19:56 Redigerad: 4 nov 2020 19:57
Tikki skrev:

Jag förstår att pelleten består av jästceller men varför blir färgen koncentrerad till jästcellerna i vissa fall? Är det för att jästcellerna har släppt in något? Vad isånnafall, är det neutralrött som den släppt in eller ämnet som man lade till? Tacksam för svar

Ta en titt på neutralröd som du använt. Den kan finnas i två olika former, beroende på om den plockat upp en proton eller inte - vilket avgörs av pH. När neutralröd har denna extra proton, har den även en positiv laddning och den klassiska röda färgen. Grundformen utan extra proton diffunderar fritt genom cellmembran (därför används den som färg vid t.ex. histologi), men efter upptag av den extra protonen kan färgen inte ta sig igenom membranen p.g.a. den extra positiva laddningen.

Det framgår inte riktigt vad som skiljer rören (1-6), om det t.o.m. var mer än olika pH?

Så hur tror du att det kommer sig att den röda färgintensiteten varierar i din mätserie (1-6)? Och samma sak för den gula färgenintensiteten i supernaten (=vätskan som blir kvar ovanpå pelleten)?

Tikki 187
Postad: 5 nov 2020 17:51

Jag infogar en bild på vad vi hade lagt i de olika rören (förutom NaHCO3 då)

Att färgintensiteten varierar kan det bero på att det är olika mycket neutralrött som har lyckats komma in i cellerna? 

Är det så att neutralrött bara kan komma in i cellen om omgivningen är basisk?Eftersom neutralrött då är oladdat? 

mag1 9478
Postad: 6 nov 2020 10:07
Tikki skrev:

Att färgintensiteten varierar kan det bero på att det är olika mycket neutralrött som har lyckats komma in i cellerna?

Nej inte riktigt, det du ser är att neutralrött har ackumulerats inuti cellerna, i en del av rören. Om neutralrött kan diffundera in i cellen beror på om den är laddad eller inte. Har molekylen tagit upp ytterligare en proton får den även en positiv laddning och kan inte diffundera genom friska och intakta membran, vare sig in i cellen eller ut ur densamma.

Neutralrött diffunderar fritt in och ut ur celler och in i cellens organeller och vesiklar, men när neutralrött hamnar i en sur miljö (lysosomerna) så protoneras det och kan inte p.g.a. laddningen inte längre diffundera ut till cellens cytoplasma. Och då inte heller vidare ut ur cellen - istället ansamlas neutralrött i den sura miljön i lysosomerna (och cellerna färgas röda).

Men om cellens membran inte längre hållas täta (t.ex. om cellen dör eller och membranen utsätts för något som skadar dem) hålls neutralrött inte längre kvar i lysosomerna utan det kan återigen diffundera ut ur cellen.

 

 

Är det så att neutralrött bara kan komma in i cellen om omgivningen är basisk?Eftersom neutralrött då är oladdat? 

Nej, det går bra vid neutralt pH också (även lite lägre, då den står i jämvikt mellan protonerad och oprotonerad). Men är omgivningen sur kommer den protonerade formen dominera och mindre eller t.o.m. inget tas upp - det som dock tas upp kommer i friska celler ackumuleras i lysosomerna.

Med detta blir det enklare att fundera vidare på varför pelleten i vissa rör är mer röda, några aningen och de andra helt gula? Återkomma annars.

Svara
Close