Cellandning
Hej, har här fått olika information och vill få reda på vad som är rätt. I processen (glykolysen, citronsyracykeln och andningskedjan) så krävs det syre men vilka av dessa 3 delprocesser klarar sig utan syre samt hur mycket ATP får man ut anaerobt?
Jag tror att både citronsyracykeln och glykolysen klarar sig utan syre dvs att man får ut 4 ATP utan syre? stämmer detta eller är det endast glykolysen som klarar sig utan syre dvs man får ut 2 ATP för varje glukos.
En bonus fråga som jag har är var kallas hela processen med glykolys, citronsyracykeln och andningskedjan.
Jag kan inte svara på exakt hur mycket ATP man får ut, men den absolut största delen bildas i andningskedjan.
Glykolysen börjar med glukos och slutar med pyruvatjoner.
Citronsyracykeln börjar med acetyl-coA och slutar med koldioxid.
Andningskedjan börjar med reducerade elektronbärare som NADH samt syrgas och slutar med vatten.
Alla reaktioner hör till ämnesomsättningen och är katabola (=nedbrytande) processer. Ett annat vanligt begrepp är ”katabolism”.
Det är bara i andningskedjan som syrgas är en reaktant, men både glykolysen och citronsyracykeln kräver NAD+ för att fungera. Det återbildas när NADH reagerar i andningskedjan, som ju var beroende av syrgas. Citronsyracykeln blir på så sätt indirekt berornde av syrgas. I glykolysens fall så finns en nödlösning, nämligen att låta NADH reagera med pyruvatjonerna och bilda etanol eller mjölksyra samt koldioxid. Det är detta som kallas jäsning eller fermentering.