C-vitaminhalten i frukt
Hej, jag läste en artikel på SvD (https://www.svd.se/c-vitaminhalten-for-lag-i-juice ) där det stod lite om C-vitaminhalten bland annat:
Men Livsmedelsverket tar inte ställning till hur stor avvikelse som är rimlig. Och halten av C-vitamin varierar med årstiden. Ju färskare frukt, desto mer C-vitamin. [...]Miljöförvaltningen, som testade varje produkt vid fem olika tillfällen i fjol, valde att ta sina prover på bäst före-dagen.
– Ett sätt att komma närmare verkligheten skulle kunna vara att förkorta bäst före-tiden, säger Livsmedelsverkets Ulla Nordström.
Det jag inte riktigt förstår är hur det kan vara mer C-vitamin ju färskare frukt? Vart kan man läsa om VARFÖR det är just så?
På en annan källa står det såhär:
C-vitamininnehållet i frukt stiger tills frukten är mogen. Sedan minskar innehållet ju längre den sitter kvar på trädet. C-vitaminhalten minskar också snabbt efter att frukten plockats. https://www.nordicnutritioncouncil.com/c-vitamin/
C-vitamin (askorbinsyra) är ett reaktivt ämne. Det kan delta i kemiska reaktioner med syre (oxideras) och med andra ämnen i cellen. Det finns också enzymer i frukten som kan bryta ned det.
Tillsammans gör detta att c-vitaminhalten minskar hela tiden om det inte produceras ny c-vitamin.
Okej, vart kan man läsa om det?
Jag ska skriva ett gymnasiearbete om det och undrar därför om man får använda sig av Wikipedia?
Okej, tack! :)
Jag försöker ofta använda Wikipedia för att snabbt screena av området jag ska skriva om så att jag får en första inblick i vad det handlar om. Wikipedia är väldigt tillgängligt och ofta mer lättläst än andra källor. Om jag hittar något jag vill referera till försöker jag istället att bekräfta informationen genom att hitta en till (mer trovärdig) källa och då hänvisar jag till den istället. Wikipedia är alltså bra för att ta reda på vad man ska söka efter.