C-vitaminhalt minsking
Hur mycket kan c-vitaminhalten i livsmedel minska under ett par veckor? Vet att det har med oxidation att göra men är osäker över hur kraftig förändringen kan bli.
Det beror på hur snabbt C-vitaminförbrukande reaktioner sker. Fryser du in ett livsmedel sker alla kemiska reaktioner långsamt, jämfört med om livsmedlet förvaras varmare. Livsmedel skiljer sig också åt kemiskt, vissa innehåller andra ämnen som kan reagera med, och förbruka, C-vitamin. Medans andra innehåller mindre av dessa ämnen.
För att hitta mer information kan livsmedelsverkets hemsida vara en bra plats att börja på. Den myndigheten har massvis med faktagranskad information om livsmedel, som är anpassad till allmänheten. Söker du kan du hitta bra källor, men risken är stor att du även hittar vad "förståsigpåare", influencers och rena virrpannor tror sig veta (d.v.s. faktakollen är knepig och eller inte ens möjlig).
Är det ett speciellt livsmedel eller frågeställning som du undrar över, eller var det mer en generell fråga?
mag1 skrev:Det beror på hur snabbt C-vitaminförbrukande reaktioner sker. Fryser du in ett livsmedel sker alla kemiska reaktioner långsamt, jämfört med om livsmedlet förvaras varmare. Livsmedel skiljer sig också åt kemiskt, vissa innehåller andra ämnen som kan reagera med, och förbruka, C-vitamin. Medans andra innehåller mindre av dessa ämnen.
För att hitta mer information kan livsmedelsverkets hemsida vara en bra plats att börja på. Den myndigheten har massvis med faktagranskad information om livsmedel, som är anpassad till allmänheten. Söker du kan du hitta bra källor, men risken är stor att du även hittar vad "förståsigpåare", influencers och rena virrpannor tror sig veta (d.v.s. faktakollen är knepig och eller inte ens möjlig).
Är det ett speciellt livsmedel eller frågeställning som du undrar över, eller var det mer en generell fråga?
Jag undrar specifikt om drycker.