C-vitamin påverka på bakterier
Jag försöker skriva en teori bakom hur C-vitamin påverkar grampositiva och gramnegativa bakterier?
Men jag hittar bara att det är pga deras pH, vilket jag förstår. Men också pga den är en antioxidant, men jag kan inte hitta vad det menas med att den är antioxidant. För jag letar efter hur C-vitamin påverkar själva bakterierna, inte kroppens immunförsvar.
Har du kollat t.ex. wikipedia för antioxidant?
Hur menar du med påverkar bakterierna? I egenskap av antioxidant kan den kanske t.o.m. hjälpa bakterien på ett liknande sätt, som den gör med våra celler. Och det är en organisk syra, som kan användas som material för att bygga andra ämnen i bakterien eller som näringsämne.
Jag hade läst lite om det innan, och från vad jag förstår så skapar kroppen fria radikaler, vilket innebär att en elektron fattas från den sista elektronskalen vilket gör den skadlig för cellen. C-vitamin är en antioxidant och kan komma in och ge bort en elektron för att balansera ut det. Men jag vet inte om det stämmer, och jag tror inte heller att det är relevant att ta upp.
Angående andra frågan. Vad jag menade var att, vi hade gjort en labbration där vi kollade citrons påverka på grampositiv och gramnegativ bakterier. Resultaten blev att avdödningzonen på agarplattan där citronen log var stor. Nu ska vi skriva anledningen bakom hur citron lyckades döda bakterierna, vilket jag kom fram till att det beror på c-vitaminen. Men jag vet inte riktigt på vilket sätt, alltså hur det påverkar bakteriens inre och yttre struktur som gör att den dör
Faattee skrev:Jag hade läst lite om det innan, och från vad jag förstår så skapar kroppen fria radikaler, vilket innebär att en elektron fattas från den sista elektronskalen vilket gör den skadlig för cellen. C-vitamin är en antioxidant och kan komma in och ge bort en elektron för att balansera ut det. Men jag vet inte om det stämmer, och jag tror inte heller att det är relevant att ta upp.
Detta är en av rollerna som askorbinsyran har i cellen.
Angående andra frågan. Vad jag menade var att, vi hade gjort en labbration där vi kollade citrons påverka på grampositiv och gramnegativ bakterier. Resultaten blev att avdödningzonen på agarplattan där citronen log var stor. Nu ska vi skriva anledningen bakom hur citron lyckades döda bakterierna, vilket jag kom fram till att det beror på c-vitaminen. Men jag vet inte riktigt på vilket sätt, alltså hur det påverkar bakteriens inre och yttre struktur som gör att den dör
Om ni tittade på citronsaftens påverkan på bakterierna, så är C-vitamin (askorbinsyra) en väldigt liten del av citronsaften. Att bakterierna inte gillade citronsaften känns helt rimligt, men citronsaften är en blandning av massor av olika ämnen - bl.a. citronsyran som förekommer i hög koncentration och gör saften sur. Så det är nog snarare citronsaftens surhet som gör att bakterierna inte växer, snarare än askorbinsyran (som i rimlighetens namn även borde verka likt antioxidant även i bakterierna).
Så om jag uppfattar rätt nu, anledningen bakom citronens antibakteriella effekt beror mest på citronsyran. Citronsyran denaturerar bakteriens protein såsom enzymer och när proteiner inte fungerar på rätt sätt så dör den?
Men angående askorbinsyran, pga den hjälper celler genom att ge bort elektron till fria radikaler (fria radikaler är farligt för den kan förstöra celler), betyder det då att den hjälper även bakteriens cell också på samma sätt. För jag har svårt att förstå hur antioxidanter har negativ effekt på bakterier.
Jag läste även om oxidative stress, där c-vitamin orsakar oxidative stress (ROS) för vissa bakterier, och när jag läste om det så förstodd jag inte förklaringen fullständigt, och jag tror att den är samma sak som antioxidant
Faattee skrev:Så om jag uppfattar rätt nu, anledningen bakom citronens antibakteriella effekt beror mest på citronsyran. Citronsyran denaturerar bakteriens protein såsom enzymer och när proteiner inte fungerar på rätt sätt så dör den?
Precis hur syran påverkar bakterien kan vara lite knepigt att svara på, för det kan vara genom att bakteriens metabolism påverkas, cellmembranet påverkas, signalering etcetera. Sedan kan det så klart finnas andra ämnen i citronens saft som påverkar bakterien negativt, och några som påverkar den positivt. Men att bakterierna inte gillar att växa vid ett för lågt pH är klart.
Men angående askorbinsyran, pga den hjälper celler genom att ge bort elektron till fria radikaler (fria radikaler är farligt för den kan förstöra celler), betyder det då att den hjälper även bakteriens cell också på samma sätt. För jag har svårt att förstå hur antioxidanter har negativ effekt på bakterier.
Jag läste även om oxidative stress, där c-vitamin orsakar oxidative stress (ROS) för vissa bakterier, och när jag läste om det så förstodd jag inte förklaringen fullständigt, och jag tror att den är samma sak som antioxidant
Bakterierna är tillsammans en väldigt stor grupp organismer, med olika egenskaper och preferenser. Vissa gillar sur miljö, andra basiskt. Vissa gillar syre, andra tål inte syre. Vissa påverkas inte av C-vitamin och andra kan göra det. Så vilken effekt C-vitamin eventuellt har, behöver begränsas till en typ av bakterie. Det är med andra ord inte alltid en generell effekt som fås, till skillnad från när vissa typer av antibiotika är skadliga för bakterier generellt, eller stark strålning skadar celler.