Byggnadsmaterial. Kondensation på glasögon. 5.2.3. P-G.Burström.
Hej! Förstår inte riktigt hur man ska tänka i följande uppgift:
Jag har skrivit upp följande men förstår inte riktigt mekanismerna bakom:
Jag vet inte heller var siffrorna kommer men ni kanske har någon tabell att ta värdena ifrån. Jag skulle använda ett mollierdiagram där du kan pricka in tillståndet (kalla det 1) på glasögonen där kondensationen sker. Där är t=0 och phi=1.0. Sen går man rakt uppåt (inget fukttillskott, x=konstant) till temperaturen t=21 (tillstånd 2) och kan läsa av den relativa fuktigheten. Obs att processen i verkligheten går åt andra hållet från 2 till 1.
CurtJ skrev:Jag vet inte heller var siffrorna kommer men ni kanske har någon tabell att ta värdena ifrån. Jag skulle använda ett mollierdiagram där du kan pricka in tillståndet (kalla det 1) på glasögonen där kondensationen sker. Där är t=0 och phi=1.0. Sen går man rakt uppåt (inget fukttillskott, x=konstant) till temperaturen t=21 (tillstånd 2) och kan läsa av den relativa fuktigheten. Obs att processen i verkligheten går åt andra hållet från 2 till 1.
Vi har en tabell, det är där v och Vs kommer ifrån. Vi har tyvärr inget mollierdiagram i boken, men antar att du menar såhär?
Helt rätt. Har ni en tabell så innehåller den förmodligen samma information som mollierediagrammet.
Satt och skåpade på den själv och nu kommit fram med en lösning som är bättre anpassad till kursboken.