1 svar
83 visningar
mattegeni1 3231
Postad: 11 mar 2022 15:33

byggnadsfysik värmetransport

Någon som kan förklara bilden? har kollat på den om och om och om igen men fattar verkligen ingenting tycker det ser komplicerat ut någon som kan förklarar lite enklare?

CurtJ 1201
Postad: 13 mar 2022 09:37

Den röda kurvan i den högra grafen och kurvan i den vänstra grafen visar samma sak men det finns mer information i den högra. Värmeledning  består  av konvektion, strålning och ledning (konduktion). I ett isolermaterial så har man skapat ett poröst material som innehåller fibrer (av t ex glas eller sten/mineral) och luft. Beroende på hur hårt man packar isolermaterialet så får det olika egenskaper när det gäller isoleringsförmågan och det är det du ser i bilderna. Löst packat (låg densitet)  är isolerförmågan sämre och hårt packat (hög densitet) så minskar isolerförmågan också. Nånstans däremellan är den optimal som du ser i kurvan (isolerförmåga är inverterad ledningsförmåga därför är kurvan min när isolerförmågan är som bäst.

Anledningen till detta är ekvationen under vänstra grafen, dvs ledningförmågan är summan av ledning i luft och fibrer, konvektion och strålning. Hur dessa komponenters ledningsförmåga påverkas av packningsgraden visas i den högra grafens kurvor för konvektion, strålning och konduktivitet. Vid varje densitet (x-värde) så är den röda kurvan summan av de andra kurvorna enligt ekvationen till vänster. Hur de olika delarna påverkas av packningsförmågan kan man förstå om man tänker efter

Strålningen är större ju lösare materialet är. När densiteten går mot 0 så innebär det ju att det inte finns några fibrer som bromsar strålningen och v. v. när densiteten ökar. När det är hårt packat så liknar det ju ett homogent material av fibrer där strålningen är 0.

Konvektionen beror av att luften rör sig och när det är lite fibrer rör sig luften lättare i materialet än när det är kompakt.

Ledning (konduktivitet) i luften är rätt konstant, oberoende av hur mycket fibrer det är. Ledning i fibrerna blir bättre ju tätare fibrerna ligger i materialet.

När man köper isolermaterial så köper man för en viss tjocklek och den är tilltagen så att vid den tjockleken har isoleringen sin bästa isolerförmåga enligt diagrammet och förklaringen ovan. Det är därför man inte ska köpa tjockare isolering än man har utrymme för och tro att isoleringen blir bättre då man får pressa ihop den för att få plats med den.

Blev det tydligare då?

Svara
Close