Bukspottkörtelns inverkan på njuren
Hej har fått följande fråga av min lärare:
"Tänk dig att bukspottkörteln av en eller en annan anledning har nedsatt funktion hos en människa. Det skulle till exempel kunna bero på en tumör i bukspottkörteln. Vi tänker oss dock att de celler som producerar glukagon fungerar normalt. Redogör så utförligt du kan för vilka effekter det kan tänkas ha på njurarnas arbete."
Jag vet att bukspottskörteln tillverkar bukspott som neutraliserar innehållet i magsäcken. Den utsöndrar även enzymer som bryter ner fett, stärkelse, socker och proteiner.
Jag vet att njurarna bildar och urin samt reglering av jon och vattenbalans.
Det jag har svårt att förstå är vad kopplingen mellan dessa två blir, om bukspottkörteln slutar fungera blir det problem med matspjälkningen, hur påverkar det njurarna?
Sådana här frågor bygger ju ofta på att man kan gissa hur din lärare har tänkt ;)
Det finns ju en massa tänkbara effekter av att bukspottkörteln får "nedsatt funktion". Men en viktig sak att komma ihåg är att bukspottkörteln har två helt olika roller. För det första tillverkar den enzymer som skickas ut i mag-tarmkanalen, och för det andra tillverkar den hormoner som skickas ut i blodet.
Din lärare nämner glukagon, som är ett hormon. Därför gissar jag att hen är ute efter bukspottskörteln andra roll, hormoner till blodet. Vad finns det för andra hormoner som kommer från bukspottskörteln (ett av dem är väldigt känt)? Vad händer om man får för lite av detta, men ändå har lika mycket glukagon som möjligt? Och hur påverkar den effekten njurarna?
Bukspottskörteln har två olika roller.
1) exokrint (=utsöndrande) organ, den utsöndrar som du nämnde bukspott in i tovfingertarmen (mag och tarmssytemets insida betrakatas som utanför kroppen).
2) endokrint (=insöndrande) organ, som frisätter hormoner till kroppens cirkulationssystem. Vilka hormoner, förutom glukagon är dessa? Vilka roller har dessa hormon i kroppen?
I uppgiften anges att "de celler som producerar glukagon fungerar normalt", så det hormonet kan du bortse ifrån.
Störs den exokrina fuktionen kan kroppen inte tillgodose sig näringsämnena i maten lika bra, vilket kommer påverka hela kroppen, inte bara njurarna. Kanske även mer magproblem då bakterierna får mer mat än vanligt att kalasa på.
Kopplingen mellan bukspottskörteln och njurarna är enklare om den endokrina funktionen försämras.
Ja juste ni menar insulin? Jag var så inriktad på magen så förstod därför inte sambandet.
Vilket leder till diabetes.
Insulinet är nog det hormonet som har de mest direkta kopplingar till njurarna. En för låg nivå av insulin kan leda till diabetes på sikt. Vilken effekt får en minskad mängd insulin och hur påverkar det kroppen? Och hur påverkar det njurarna?
Bukspottskörteln frisätter även två andra endokrina hormoner, men deras effekt är inte direkt på njurarna. På en djupare nivå (utanför biologi 2) påverkar dessa så klart njurarna.
* Somatostatin är ett endokrint hormon som bukspottskörteln frisätter, som hämmar (=förhindrar eller minskar) frisättningen av insulin och glukagon från bukspottskörteln, och påverkar cellproliferation och frisättningen av neurotransmitter, samt b.la. leverns glykogennivåer.
* Pankreatiskt hormon (från pancreas, bukspottkörtelns mer medicinska namn) reglerar både bukspottskörtelns exokrina och endokrina aktivitet, så kopplingen till njurarna finns men sker i flera steg.