Buffertsystem
Börja med att testa hur en buffert fungerar: gör en 100 cm^3 acetatbuffertlösning, blanda lika delar 0,1 mol/dm^3 NaAC-lösning och 0,1 mol/dm^3 Hac. Tillsätt BTB och fenolftalin, fördela på två E-kolvar. Fördela lika mycket avojoniserat vatten + indikatorer till två andra E-kolvar.
a) tillsätt några droppar (0,8 mol/dm^3) till ena vatten E-kolven, vilken färg?
b) Tillsätt lika många droppar HCl till ena buffert-E-kolven, vilken färg?
c) Tillsätt några droppar NaOH (0,8 mol/dm^3) till den andra vatten E-kolven, vilken färg?
d)Tillsätt lika många droppar NaOH till den andra buffert E-kolven, vilken färg?
Jag ska göra en labb på detta senare, men förstår inte så mycket ska man använda -lg(H3O+)?
En buffert gör att pH inte ändras lika mycket vid tillsats av en syra eller bas jämfört med om det bara fanns vanligt vatten. Hur tror du att det påverka pH och färgomslagen i de fyra kolvarna?
Kan man beräkna på något sätt? Eller är det bara att pH inte ändras?
Ja, det går att räkna på det, men inte om man vara vet att man tillsätter "några droppar" syra eller bas till bufferten. Du skall jämföra vad som jhänder när man tilsätter syra eller bas till vatten respektive buffert.
Hej hur gör man om man ska skriva en protoloysreaktion när bufferten ska ingå? Alltså NaAC- lösningen + HAc? tex HCl + buffertlösning hur blir det då?
Du behöver skriva två reaktionsformler: En där hydroxidjonerna reagerar med ättiksyran, och en där oxoniumjonerna reagerar med acetatjonerna. Detta är alltså om du vill visa att pH-buffetern "skyddar" mot både bas soch syra.
Jaha okej, det låter lättare nu ska försöka. tack!
Är det bara reaktionen med ättiksyran som ger dubbelpil?
varför är det just hydroxidjonerna som reagerar med ättiksyran?
Du skall ha dubbelpil vid reaktionen med acetatjonen också - vid alla syrabasreaktioner med svaga syror och baser, faktiskt. Det är ju en jämvikt, därför skall man använda jämviktspilen.
Menar du att NaAc-lösningen ger dubbelpil?
Lite många frågor, så det blir HCl + CH3COOH ⇄ H20 + CH3COCl?
Nej. Det finns inga vätekloridmolekyler i saltsyra - saltsyra är en stark syra, så den är protolyserad till 100 %. Kloridjonerna är åskådarjoner, så de bör inte vara med. Oxoniumjonerna kan inte reagera med ättiksyran, utan med oxoniumjonerna. Man bildar inte en syraklorid på det sättet - den skulle genast reagera med vattnet.
Kan du förklara mha en reaktionsformel förstår verkligen inte hur jag ska göra..
Hur kan det inte finnas vätekloridmolekyler?
Du vet väl att HCl är en stark syra?
plugga123 skrev :Kan du förklara mha en reaktionsformel förstår verkligen inte hur jag ska göra..
Jag skrev ju tidigare vilka reaktionsformler du skall skriva:
Du behöver skriva två reaktionsformler: En där hydroxidjonerna reagerar med ättiksyran, och en där oxoniumjonerna reagerar med acetatjonerna. Detta är alltså om du vill visa att pH-buffetern "skyddar" mot både bas soch syra.
Vet du vad som bildas i de båda reaktionerna?
Nej jag förstår ingeting just nu. Att HCl är en stark syra förstår jag, men vad menar du att man kan strunta i kloridjonerna eftersom de är åskådarjoner? Nej jag vet inte vad som bildas..
Om du tilsätter en liten mängd stark syra till bufferten: Den sura lösnigen innehåller oxoniumjoner, som reagerar med acetatjonerna så att det bildas ättiksyra och vatten. Blandningen blir inte lika sur som den skulle ha blivit om man hade tillsatt lika mycket syra till samma volym vatten (eftersom de flesta av oxoniumjonerna reagerar med bufferten).
Om du tilsätter en liten mängd stark bas till bufferten: Den basiska lösnigen innehåller hydroxidjoner, som reagerar med ättiksyramolekylerna så att det bildas acetatjoner och vatten. Blandningen blir inte lika basisk som den skulle ha blivit om man hade tillsatt lika mycketbas till samma volym vatten (eftersom de flesta avhydroxidjonerna reagerar med bufferten).
Kan du skriva balanserade reaktioneformler för de här båda reaktionerna? (Du kommer inte att behöva några andra koefficienter än "osynliga ettor", så det är hyfsat lätt.)