Buffertlösning
Hej! Jag behöver hjälp med en kemi uppgift som jag får fel på. Uppgiften:
En buffertlösning består av 0,50 M HF och 0,60 M NaF. Till 500 ml av denna lösning tillsätts 4,0 g NaOH (volymen påverkas ej). Beräkna pH i bufferten efter tillsatsen av NaOH. pKw = 14,00.
Detta är min lösning till uppgiften :
Enligt facit så är det fel, pH ska bli 3.61, och svaret jag fick är långt ifrån 3.61. Uppskattar hjälp så länge det inte har något med buffertformeln att göra (vår lärare tycker att vi inte behöver kunna den för att lösa buffert uppgifter)
Eftersom vi har 0,500 dm3 av lösningen, har vi 0,25 mol HF och 0,30 mol NaF. Efter tillsatsen av 0,1 mol NaOH har vi 0,15 mol HF och 0,40 mol NaF, d v s koncentrationerna skulle ha varit 0,30 M respektive 0,80 M om det inte hade skett någon protolys.
Kommer du vidare härifrån?
Men varför ändras substansmängderna på det sättet? Alltså vad är det som händer när vi lägger in NaOH?
Eftersom du läser Ke2 borde du kunna skriva en reaktionsformel för vad som händer när syran HF reagerar med basen OH-. Vilka två ämnen bildas? (Natriumjonerna är åskådarjoner, de bara finns där utan att direkt delta i reaktionen.)
Det bildas väl F- och H2O. Men förstår fortfarande inte varför substansmängderna ändras på det sättet.
Det är enklare att beräkna jämviktsvärdena om man börjar med att låtsas att man har en lösning som har den sammansättningen. Då har man liksom en stadig grund att utgå ifrån. Då kan man göra på samma sätt som du gjorde för att beräkna pH i ursprungslösningen (även om du inte gjorde det sista steget).