Buffert
1Varför blir en blandning av natriumacetat och ättiksyra, med samma molförhållande, sur? Är inte båda svaga (bas och syra) och med det utgör en buffert för både syra och bas tillsats?
EDIT:
2Varför räcker det inte att göra en buffert av en svag syra/bas - som då protolyseras och med det har en korresponderande syra/bas som buffrar? Varför gör man mixar?
Buffert betyder att lösningen motverkar stora förändringar i pH, men det behöver inte betyda att pH ska hållas stabilt runt pH 7.
Om du utgår från formeln
HA <--> H+ + A-
och ställer upp jämviktsekvationen, logaritmerar båda led och sen ersätter -logK med pKa och -log[H+] med pH så får du fram det som kallas för buffertformeln. Sätt in [A-]=[HA] i den så får du fram vilket pH en buffert med en viss syra och bas har.
Om lösningen bara innehöll en svag syra skulle lösningens pH sjunka dramatiskt vid tillsats en stark syra. Om lösningen bara innehöll en svag bas skulle pH öka dramatiskt vid tillsats av en stark bas. Det är bara en blandning av en svag syra och en svag bas som kan skydda mot båda två samtidigt.
Så om man har bara en syra - vad buffrar den mot?
Om det är en svag syra så buffrar den mot tillsats av baser, men den lämnar lösningen helt oskyddad mot ytterligare sänkning av pH.
1. Om man har bara en svag syra löst i vatten - så buffrar den alltså mot en liten tillsats av en bas (lite av en stark alt. mycket av en svag). Ochdenna lösningen får ett visst pH.
Rätt?
2. Om man har en stark syra löst i vatten - så buffrar den större tillsats av bas.
Och pH är lägre än för 1).
Rätt?
3. Vad menar man med "acid buffer"? Har försökt förstå men blir lite förvirrad av om den buffrar och tar hand om H30+ eller OH-!
1. Rätt
2. Förstår hur du tänker, men man brukar inte kalla det för "buffrar". Jag antar att du tänker att man har en rätt hög koncentration av en stark syra varvid en viss mängd bas tillsätts. I ett sånt fall är pH-ökningen rätt liten. Det är bättre att kalla det för "syran neutraliserar basen".
3. En buffert med pH under 7. Man kan inte säga att en buffert tar hand om det ena eller det andra, utan själva definitionen av en buffert är att den kan motverka både höjning och sänkning av pH (läs: reagera med både OH- och H3O+)
3. Så vad är skillnaden mellan acid buffer och basic buffer och hur används detta - används de enskilt eller bara i kombination (försöker koppla ordet till vad jag frågade i 2 och du svarade om neutralisering)?
Om du ska göra ett biokemiskt experiment där du undersöker vad som händer i elektrontransporkedjan (påhittat exempel) och vill hålla pH konstant vid 3, då använder du en sur buffert/acid buffer/buffert med en svag syra som har pKa nära 3.
Om du ska göra ett annat experiment, kanske undersöka någon reaktion i bukspottet och vill hålla pH konstant vid 9 (påhittat exempel igen), då använder du en basisk buffert/basic buffer/buffert med en svag syra som har pKa nära 9.