Buffert - starka och svaga syror
Hej!
Jag undrar vad en buffert är (som jag har förstått det är det en "stötdämpare" för förändringar i H+ koncentrationen, men jag förstår inte riktigt vad som menas med det)? Och sen så undrar jag varför det är viktigt att en buffert innehåller svaga syror och svaga baser, och inte starka?
Tack på förhand!
En (kemisk) buffert är en (vatten)lösning som innehåller BÅDE en svag syra och motsvarande bas. Om man tillsätter lite av en stark syra, kommer syran att reagera med basen, så syran förbrukas och pH-värdet sänks inte lika mycket som det skulle ha gjort utan bufferten. Om man tillsätter lite av en stark bas, kommer basen att reagera med syran, så basen förbrukas och pH-värdet höjs inte lika mycket som det skulle ha gjort utan bufferten.
Blev det klarare?
Smaragdalena skrev:En (kemisk) buffert är en (vatten)lösning som innehåller BÅDE en svag syra och motsvarande bas. Om man tillsätter lite av en stark syra, kommer syran att reagera med basen, så syran förbrukas och pH-värdet sänks inte lika mycket som det skulle ha gjort utan bufferten. Om man tillsätter lite av en stark bas, kommer basen att reagera med syran, så basen förbrukas och pH-värdet höjs inte lika mycket som det skulle ha gjort utan bufferten.
Blev det klarare?
Ja det blev klarare! Men kan ett buffertsystem utgöras av en stark syra och en stark bas? Om nej, varför inte?
Vad händer om man löser upp en stark syra i vatten?
Smaragdalena skrev:Vad händer om man löser upp en stark syra i vatten?
Det bildas oxoniumjoner?
Ja, men det gör det ju även om det är en svag syra... Vad är det som skiljer en stark syra från en svag?
Smaragdalena skrev:Ja, men det gör det ju även om det är en svag syra... Vad är det som skiljer en stark syra från en svag?
En stark syra protolyseras helt och hållet?
Just det - så då finns där inga HCl-molekyler (exempelvis) som kan reagera om man tillsätter lite bas.
Okej, så därför kan en buffert inte utgöras av en stark syra eller en stark bas? För att då kommer syran och basen inte kunna reagera med varandra? Har jag förstått det rätt?
karisma skrev:Okej, så därför kan en buffert inte utgöras av en stark syra eller en stark bas? För att då kommer syran och basen inte kunna reagera med varandra? Har jag förstått det rätt?
Nja, då kommer inte basen ha någon syra att reagera med, eftersom syran redan har reagerat med vattnet.
För att det skall bli någon buffertverkan måste det finnas o-protolyserade syra-molekyler kvar som kan reagera med tillsatt bas, så att basen förbrukas och inte kan höja pH-värdet.
Smaragdalena skrev:karisma skrev:Okej, så därför kan en buffert inte utgöras av en stark syra eller en stark bas? För att då kommer syran och basen inte kunna reagera med varandra? Har jag förstått det rätt?
Nja, då kommer inte basen ha någon syra att reagera med, eftersom syran redan har reagerat med vattnet.
Varför kan det inte vara tvärtom, alltså att syran inte kommer att ha någon bas att reagera med? Är det för att det endast är en syra som kan protalyseras och inte en bas?
För att det skall bli någon buffertverkan måste det finnas o-protolyserade syra-molekyler kvar som kan reagera med tillsatt bas, så att basen förbrukas och inte kan höja pH-värdet.
Okej så på sätt och vis stämde det jag skrev då i #9, eller?
karisma skrev:Smaragdalena skrev:karisma skrev:Okej, så därför kan en buffert inte utgöras av en stark syra eller en stark bas? För att då kommer syran och basen inte kunna reagera med varandra? Har jag förstått det rätt?
Nja, då kommer inte basen ha någon syra att reagera med, eftersom syran redan har reagerat med vattnet.
Varför kan det inte vara tvärtom, alltså att syran inte kommer att ha någon bas att reagera med? Är det för att det endast är en syra som kan protalyseras och inte en bas?
Jo, så är det också - en kloridjon blir ju inte till HCl, så det blir inte någon buffring mot bas heller.
För att det skall bli någon buffertverkan måste det finnas o-protolyserade syra-molekyler kvar som kan reagera med tillsatt bas, så att basen förbrukas och inte kan höja pH-värdet.
Okej så på sätt och vis stämde det jag skrev då i #9, eller?
Det beror på vad det var du menade, så det kan vara helt rätt.
Smaragdalena skrev:För att det skall bli någon buffertverkan måste det finnas o-protolyserade syra-molekyler kvar som kan reagera med tillsatt bas, så att basen förbrukas och inte kan höja pH-värdet.
Okej, men jag var inte helt med på varför en buffert har förmågan att stå emot pH-förändringar?
Om man tillsätter en liten mängd oxoniumjoner, så skulle lösningen bli surare än den var från början, eller hur? Om oxoniumjonerna förbrukas genom att de reagerar med en bas,så ändrar sig inte pH-värdet lika mycket. Det funkar på samma sätt om man tillsätter bas, hydroxidjonerna förbrukas så de kan inte höja pH-värdet.