buffert
Vårt blod buffras av flera system. Ett av dem är fosfatbufferten. Den innehåller bland annat divätefosfatjoner (H2PO4-)
a) Skriv reaktionen som sker när oxoniumjoner reagerar med divätefosfatjoner.
Jag fattar inte riktigt hur man kan skriver reaktionsformeln. En divätefosfatjon borde vara en syra, men hur kan då en syra reagera med oxoniumjoner som också är syror? Eller är det så att det är den korresponderande basen till divätefosfatjonerna som reagerar med oxoniumjonerna? Isåfall borde den korresponderande basen vara HPO42-
HPO42- + H3O+ ---> H2PO4- + H2O Stämmer denna reaktion?
Det stämmer bra!
Men i frågan står det att man ska skriva reaktionen som sker mellan divätefosfatjoner och oxoniumjoner. Det jag gjorde var att skriva reaktionen som sker mellan den korresponderande basen och oxoniumjoner.
Dessutom är min reaktion fel enligt facit
Facit: H2PO42- + H3O+ ---> H3PO4- + H2O
Reaktionen ska ske mellan divätefosfatjoner och oxoniumjoner. (Jag ser nu att du skrivit fel på divätefosfatjonen där uppe)
Är du säker på att boken skriver att svaret blir fosforsyra med en negativ laddning på sig? Det är fullständigt orimligt.
En divätefosfatjon har en envärdigt negativ laddning på sig, om du tillför en proton till den så blir den neutral.
Ja i facit står det att divätefosfatjonen har laddningen 2-, men i uppgiften står det 1-, så facit har troligen fel.
Men om divätefosfatjonen är en syra och oxoniumjonen också är en syra, vilken av dessa kommer då att lämna ifrån sig en proton, och varför? Borde inte båda göra det, eftersom de är syror?
Då har din bok fel just här!
Divätefosfatjonen är den korresponderande basen till fosforsyra som har ett delokaliserat elektronpar som sitter på en av de två syreatomerna som gärna binder upp en till proton. Kom ihåg att det här beror på betingelser också. Reaktionen du skrev där uppe stämmer om den reagerar med vätejoner men om det är en basisk lösning så rycker hydroxidjonerna ett väte från divätefosfatjonen istället och skapar en fosfatjon.
Okej, så divätefosfatjonen (H2PO4-) är alltså en bas. När den reagerar med H3O+ , så avger H3O+ en proton och då bildas H3PO4 och vatten?
När divätefosfatjonen reagerar med en bas så agerar divätefosfatjonen som en syra, den kan alltså vara både och, det är det som var min poäng.
När det är en sur miljö med ett överskott av vätejoner så kan dessa protonera (lägger till ett väte) föreningar. I basiska miljöer så finns ett överskott av hydroxidjoner, dessa deprotonerar (tar bort väte) föreningar.
Självklart kan det här bara hända om det finns atomer att protonera eller om det finns väten som går att deprotonera, typiska ställen som det här är möjligt på är på kväven och syren som har ett extra elektronpar.
theg0d321 skrev:Okej, så divätefosfatjonen (H2PO4-) är alltså en bas. När den reagerar med H3O+ , så avger H3O+ en proton och då bildas H3PO4 och vatten?
Det stämmer!
Om divätefosfatjonen kan agera både syra och bas, är den ju isåfall en amfolyt?
theg0d321 skrev:Om divätefosfatjonen kan agera både syra och bas, är den ju isåfall en amfolyt?
Ja, divätefosfatjoner (och vätefosfatjoner) är amfolyter.