Brytningsvinkel
Brytningsvinkeln 0b har jag ritat fel tror jag. Var borde den stå någonstans? Eller är det rätt?
Den horisontella linjen är väl reflektionsstrålen som mäts från normalen till reflektionsstrålen? (90-65=25 grader)
Den är rätt ritad. Vinkeln finns också till vänster mellan strålen och den streckade normalen.
När du beräknar vinkeln x använder du att strålen genom prismat är horisontell, dvs parallell med triangelns (prismats) bas vilket är korrekt i detta fall. Men kan vara bra att veta att det inte alltid gäller. T ex:
Testa att ändra n för prismat i simuleringen:
https://ophysics.com/l8.html
Normalerna som du ritat med streckade linjer skär varandra med viss vinkel w. Triangeln som normalerna bildar tillsammans med strålen har de lika vinklarna "vänstra utfallsvinklen" ( i glaset) och "högra infallsvinkeln" (i glaset) som de andra vinklarna (kallar Ob för v). Dvs 2v+w=180.
Genom att rita stödlinjer kan man se att w=130. Dvs v=25.
Eventuellt var det så du tänkte men ville "varna" för att bilden gör att man kan lura sig att tro att strålen inuti prismat alltid är parallell med prismats bas.
Men 0b (brytningsvinkeln) är ju ritade där det är markerat med mörkt. Men den horisontella strålen kommer ju infallandes (infallsvinkel) blir det inte så infallsvinkel?
Vi har två brytningar:
Infallsvinkeln till vänster (i luften) är 43 grader.
Brytningsvinkeln i glaset till vänster är mellan strålen och vänstra normalen.
Infallsvinkeln i glaset till höger är mellan strålen och högra normalen
Brytningsvinkeln är utanför prismat till höger och är 43 grader.
Då stämmer inte min bild längst upp då den mörka 0b är infallsvinkeln och inte brytningsvinkel som det ska vara.
Hänger inte riktigt med om att jag löst uppgiften rätt.
Sista bilden har rätt beteckningar. Dina beräkningar såg dock rätt ut. Hade vinkeln till höger i uppgiften inte varit 47 grader hade det blivit krångligare (det jag försökte beskriva in min utvikning ovan men troligen överkurs).
Hur hade du ritat brytningsvinkeln?
Det är inget fel på bilden, bara sätta ut beteckningarna rätt. Observera att du bara använder ena brytningen, t ex den första när du räknar ut n för glaset. Det fungerar eftersom vinkeln till höger är samma som den till vänster, annars hade brytningsvinkeln (till vänster) varit svårare att hitta.
I bilden jag la in i mitt inlägg är n=1,8 och inte n=1,6. Då ser du att vinklarna är krångligare. Men är troligen överkurs.
Programmeraren skrev:Observera att du bara använder ena brytningen, t ex den första när du räknar ut n för glaset. Det fungerar eftersom vinkeln till höger är samma som den till vänster, annars hade brytningsvinkeln (till vänster) varit svårare att hitta.
Menar du så här:
Det bildas ju en brytningsvinkel också vid början (den röda vinkeln) och inte bara i slutet. Så jag tar ju 90-65= 25 grader?
Ja, precis så (jag trodde det var exakt så du hade räknat).
Jag tänkte så, men körde på fel sida. Tack för hjälpen.