Brustabletter - reaktionshastighet
Jag förstår inte mitt resultat. Jag gjorde en labb där jag skulle undersöka hur långt tid det tar för en brustablett att lösas upp i olika vätskor. Här är resultatet:
Kallt vatten: 73 s
Ljummet vatten: 47 s
Kokande vatten: 25 s
Kall kolsyrad dricka: 90 s
Ljummet kolsyrad dricka: 58 s
Kall inte kolsyrad dricka (skakad): 120 s
Ljummet inte kolsyrad dricka (skakad): 70 s
Jag förstår inte riktigt resultatet? Min hypotes var att reaktionshastigheten och därmed den totala tiden för brustabletten att lösa upp sig kommer vara snabbare desto varmare vätskan den löses upp i är. Jag tror även att reaktionshastigheten är snabbare i vatten än i läsken då koncentrationen av reaktanter i vatten är fler än i läsk där koldioxiden i kolsyran redan reagerat vilket gör att en lösning med läsk och en brustablett är närmare jämviktstillståndet. Utöver detta tror jag även att brustabletten löser upp sig snabbare i den kolsyrade läsken än i den avslagna då mycket mer av koldioxiden reagerat med reaktanter i vattnet när kolsyran försvunnit.
Kan någon hjälpa mig förklara mitt resultat? Tack.
Kallt vatten: 73 s
Ljummet vatten: 47 s
Kokande vatten: 25 s
Dessa resultat beror nog på det du skriver, dvs att reaktioner går snabbare vid högre temperatur. Kolla upp hur Arrhenius ekvation ser ut så ser du hur reaktionshastighet och temperatur hänger ihop.
Kall kolsyrad dricka: 90 s
Ljummet kolsyrad dricka: 58 s
Här har du nog också hittat rätt förklaring, dvs att man har högre koncentration av produkterna från början och då når systemet snabbare jämvikt vilket innebär att upplösningen tar längre tid. Man får börja vänta ganska tidigt på att koldioxiden ska bubbla bort för att det ska gå att lösa upp mer av tabletten.
Kall inte kolsyrad dricka (skakad): 120 s
Ljummet inte kolsyrad dricka (skakad): 70 s
Är detta alltså kolsyrad och sedan avslagen dryck? I så fall är vattnet fortfarande mättat med koldioxid och då får man samma problem som i försöken med de kolsyrade vätskorna. Att detta tar längre tid kan bero på att de kolsyrade dryckerna är övermättade på koldioxid, dvs det är mer koldioxid löst än vid jämvikt. Det innebär att det är lättare att skapa bubblor i dryckerna, dvs minsta lilla skakning innebär att det avges koldioxidbubblor. Bubbelbildning sker inte hur lätt som helst i en vätska eftersom koldioxiden måste utföra ett arbete och trycka undan omgivande vätska för att skapa en bubbla. Om lösningen är övermättad så sker den processen lättare.
Övermättning är också det som gör att man kan lösa mer koldioxid än vad jämvikten säger. Även om det borde bildas koldioxidgas så kan det inte ske utan en extra energikick (t.ex. från en skakning) som gör att koldioxiden kan skapa bubblor. Det påminner lite om aktiveringsenergi, dvs trots att ett papper brinner spontant i luften även vid rumstemperatur så sker det inte om man inte tänder eld på pappret först (tillför aktiveringsenergi).