Brustablett laboration.
Jag har genomfört en labb där jag undersökt hur lång tid det tar att lösa brustabletter i läsk respektive vatten. Jag löste brustabletten i kallt vatten, kokande vatten, vattenglass med redan en tablett i, kolsyrad läsk såväl kokande som kall och läsk utan kolsyra.
Alla mätresultat såg ut såhär:
Vanligt kallt vatten : 2min 12s
Vatten kokande: 1min 50s
Vattenglas som redan innehåller en tablett: 2min 31s
Kolsyrad läsk kall: 2min 52s
Kolsyrad läsk kokande: 2min 25s
Läsk utan kolsyra: 3min 31 s
Min tanke är att reaktionen bör gå fortast i kokande vatten och att det bör gå långsammare i glaset med kall läsk om man utgår från det kalla vattenglaset. Men sen kommer frågorna:
1. Borde det inte gå fortare i den avslagna läsken än vad resultatet visar?
2. Reaktionen i det kokande vattnet bör väl gå lika fort som kokande läsk då kolsyran borde lämna drycken som koldioxid, eller?
Tacksam för svar!
Det är svårt att dra någon slutsats eftersom du inte inte tittar på variablernas interna variation utan endast på variationen dem emellan.
Var och en av 'upplösninstiderna" har en viss variation men då vi inte gjort samma upplösning flera gånger så kan vi inte känna till den. Det kan vara så att en brustablett i kallt vatten kan lösa upp sig med tider mellan
2min 0s och 2min 20s eller mellan 1min 40s och 2min 40s. Utan att veta 'variationsbredden' så kan vi inte definitivt säga att skillnaden mellan resultaten i olika vattenglas inte bara är en slumpmässig variation det det denna enda gång bara råkat blir på detta vis.
Jämför med följande situation: Två tärningar; en 6-sidig och en 20-sidig. I regel bör den 20-sidiga få större utfall än den 6-sidiga när man kastar dem samtidigt men kastar man dem bara en enda gång skulle det absolut kunna ske att den 6-sidiga få ett större utfall än den 20-sidiga och att då dra slutsatsen att "6-sidiga klår 20-sidiga" baserat på den 'undersökningen' vore inte rätt.
Nu är det förmodligen så att variationen i dina variabler inte är större än +- 10 sekunder men att vi inte vet skapar svårigheter särskillt med avseende på frågorna du ställer.
Det sagt; Varför förväntar du dig ett annat resultat gällande den avslagna läsken? Vilket resultat/vilken skillnad förväntar dig dig?
@SeriousCephalopod:s förklaring är troligen den viktigaste. Experimentet måste upprepas för att man ska kunna se ifall det finns statistiskt signifikanta skillnader eller ifall det handlar om tillfälligheter.
Med det sagt är det inte jättekonstigt att den kolsyrade läsken ger en snabbare reaktion. Troligtvis har du tittat på jämvikten för reaktionen och konstaterat att det borde bildas mindre koldioxid om det redan finns koldioxid i vattnet (den s.k. ”Le Chateliers princip”). Det är en fälla!
Reaktionshastigheten har ingenting med jämvikten att göra. De tillhör två helt olika grenar av kemin - kinetiken respektive termodynamiken. Det är faktiskt mer troligt att kolsyrat vatten ger en snabbare reaktion. Det är mycket energimässigt enklare att avge koldioxid till befintliga bubblor än att skapa helt nya bubblor i vätskan. Man kan visa det matematiskt, men det är ingenting man förväntas kunna härleda på gymnasienivå.