Brustablett i kolsyra
Hej,
Jag håller på och skriver en labbrapport om brustabletter i vatten, respektive kolsyrat vatten. I labb-instruktionerna fick man lite "förkunskaper" som löd såhär;
"Brustabletter består till stor del av natriumvätekarbonat. När tabletter av det här slaget löser sig i vatten bildas koldioxid. Men om vätskan redan innehåller koldioxid, till exempel kolsyrat vatten, kommer det ta längre tid för tabletten av lösa sig. Ju närmare kemisk jämvikt en reaktion kommer, desto långsammare går den. När tabletten löses upp frigörs karbonat och vätekarbonat. Om dessa redan finns är lösningen redan från start närmare jämvikt jämfört med om brustabletten hade lösts i rent vatten."
Det står att det kommer ta längre tid för brustabletten att lösa sig i kolsyrat vatten än i "vanligt" vatten, men efter min laboration kan jag konstatera att det inte gör det. Har jag gjort någonting fel, eller missar jag en viktig del? Varför går det snabbare för brustabletten att lösa sig i det kolsyrade vattnet?
Innehållsförteckning brustablett:
Natrium 90mg, Kalium 90mg, Klorid 100mg, Citrat 770mg.
Osmolaitet 267 mOsmol/kg vatten.
Den här uppgiften har varit uppe många gånger tidigare i forumet, gör en sökning så kommer du hitta många trådar. Bland annat denna:
Det korta svaret är att nej, du har inte gjort fel utan det är uppgiftsmakaren som har tänkt lite för enkelt.
Teraeagle skrev:Den här uppgiften har varit uppe många gånger tidigare i forumet, gör en sökning så kommer du hitta många trådar. Bland annat denna:
Det korta svaret är att nej, du har inte gjort fel utan det är uppgiftsmakaren som har tänkt lite för enkelt.
Okej, tack så mycket jag ska kika på den!