Sevda23 behöver inte mer hjälp
Sevda23 5
Postad: 22 okt 16:21 Redigerad: 22 okt 16:36

Brister i Kontrolmakt

Hej 

Jag läser samhället 1b och hittar inte svar på frågan på boken och nätet.

förklarar om du kan se några brister med den kontroll som riksdagen gör av regeringen och regeringens arbete. Det finns brister att diskutera

Om någon hjälper mig takar jag. 

Laguna Online 30693
Postad: 22 okt 16:31

Den här frågan förstår jag faktiskt inte: "Vilka brister I riksdagen kontrollmakt som granskar regering?".

Det verkar fattas ord.

Sevda23 5
Postad: 22 okt 16:36
Laguna skrev:

Den här frågan förstår jag faktiskt inte: "Vilka brister I riksdagen kontrollmakt som granskar regering?".

Det verkar fattas ord.

Jag ändrat den till rätt frågan 

Riksdagen ska ju granska regeringen och deras arbete, exempelvis att de genomför de beslut som riksdagen har fattat, att de följer lagar och regler som gäller och att de utför sina uppgifter väl. Det görs på olika sätt. Bland annat:

* Riksdagsledamöter kan ställa frågor till regeringens statsråd(ministrar) som statsråden(ministrarna) ska besvara

* Riksdagen har ett konstitutionsutskott som kan granska ministrar och regeringen om de följer de lagar som finns för regerings arbete. Om de inte anser att statsråden gjort detta så kan de ge anmärkningar till regeringen.

* Riksdagsledamöter kan om de inte har förtroende för statsrådet ta initiativ till en förtroendeomrösntning i riksdagen. Om tillräckligt många statsråd meddelar att de inte har förtroende för en minister så tvingas denne att avgå. Om man riktar ett misstroendeomröstningen som går igenom mot statsministern, så måste hela regeringen avgå.

Det här är alltså några av de olika sätt som riksdagen kan kontrollera regeringen. Du ska nu hitta olika brister i detta system, som gör att det systemet inte fungerar perfekt. 

Ett exempel kan vara att det sker väldigt sällan att exempelvis konstitutionsutskottet anmärker eller riktar kritik mot regeringen trots att de kanske begår en hel del fel. Hur kan det bli så? Jo, platserna i konstitutionsutskottet och i riksdagen i stort fördelas efter hur stort stöd partierna fått i valet. Om det är en majoritetsregering som har stöd av en majoritet så kommer dessa partier även att ha en majoritet i riksdagen och i konstitutionsutsottet. Det är då alltså deras egna partikamrater som är i majoritet i riksdagen och utskotten som ska kontrollera ministrarna och då inte heller lika troligt att  de kan granska på ett opartiskt sätt. 

Sevda23 5
Postad: 23 okt 13:11

Tack så jättemycket för förklaring. 

Ingen orsak

Svara
Close