3 svar
93 visningar
Ingrid.09 6
Postad: 10 okt 15:14

bra studieteknik

Hej alla! jag har väldigt svårt att plugga och vet inte hur ag ska göra och komma igång går i nian tacksam för alla svar! vettigt att veta bra innan gymnasiet..

Hur pluggar du nu? Och hur går det?

Ingrid.09 6
Postad: 14 okt 11:32
MrPotatohead skrev:

Hur pluggar du nu? Och hur går det?

ja jag vet inte helt försöker läsa igendet så gott som möjlaigt går sådär funkar bättre på intressanta ämen

Okej. Innan jag går in på specifika metoder vill jag att du följer denna checklista punkt för punkt: 

  1. Fundera över hur du pluggat nu och hur det har gått. Sätt sedan upp realistiska mål för var du vill komma och varför. 
  2. Börja planera studietid både för veckan och dagar. Dessa tillfällen bör vara uppdelade i block av 25 min. Ett studiepass i 1,5h borde alltså vara 25 min plugg - 5 min vila - 25 min plugg - 5 min vila - 25 min plugg. Innan varje tillfälle lägger du upp en prioriteringsplan för vad du ska göra i vilken ordning. Exempelvis: Du har en lista med matteuppgifter, en text som ska in om två dagar och ett historieprov nästa vecka. Förslagsvis borde din prio då se ut 1, Skriva färdigt text. 2, Plugga inför prov. 3, Göra klart matteuppgifter. 

Ett tillägg till ovan är att varje pass ska göras helt ostört med 100% fokus på det du ska göra. Sätt dig på en ordentlig plats, gärna vid ett skrivbord, och lägg undan mobilen i ett annat rum. Detta kommer öka din effektivitet med 500% och du kommer snabbt inse att du inte alls behöver lägga ner mycket tid för att förbättra dina resultat. 

3. Utmana dig själv varje gång du pluggar. Om ett studiepass går för lätt och det känns tråkigt så gör du troligtvis för enkla frågor och tänker inte tillräckligt noga kring vad du gör. Inlärning är en väldigt aktiv process och det ska ta emot i huvudet. Hjärnan kan inte omprogrammeras utan att den får jobba lite. (Notera dock att alldeles för svåra uppgifter också kan göra att man tappar motivation, så försök hitta en bra balans där!)

Börja med dessa saker och återkom. 

Svara
Close