7 svar
1656 visningar
Jonto behöver inte mer hjälp
Jonto 9632 – Moderator
Postad: 1 jul 2020 01:25

Bra lärobok/material för fysik på gymnasienivå

Hej!

Jag tänkte försöka plugga Fysik 1 och sen kanske även Fysik 2 på egen hand via självstudier, inte för att tenta av utan för att ha som kunskapsbank för att kunna ha en del basala kunskaper till gagn då jag undervisar i matematik. Jag har inte läst någon fysik sen NO-undervisningen i grundskola för nästan tio år sedan.

Har ni någon bra kursbok eller digitalt material som ni skulle kunna rekommendera?

Då jag är utbildad gymnasielärare i matematik, så är det inte främst beräkningar som kommer vålla mig svårigheter, tänker jag, utan snarare "tänket"/processerna/hur fysik fungerar. 

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 1 jul 2020 02:00 Redigerad: 1 jul 2020 02:14
Jonto skrev:

Då jag är utbildad gymnasielärare i matematik, så är det inte främst beräkningar som kommer vålla mig svårigheter, tänker jag, utan snarare "tänket"/processerna/hur fysik fungerar. 

Koncept och förståelse kallas det! Dock är det mer det och mindre matte, så tyvärr kommer det inte till så mycket användning ändå, precis som stackars mig back in the day. Detta är sjuttioelva gången jag klagar över detta (inte inräknat då jag klagat inför familj, husdjur och vänner) men det finns ju inte ens grundläggande kalkyl integrerat i fysikkurserna i gymnasiet. Inte ens i samband med rörelse. Det är plus minus gånger dela en potens nån rot nån sinusfunktion nånstans, annars väldigt mycket förståelse. 

Jag använde bara ergo fysik serien. Om du inte har något emot engelsk lärobok (som inte följer svensk läroplan) så kan du kolla in oxford high school physics eller giancoli. 

När du lär ut matte 2 kan du koppla det till kaströrelse (andragradspolynom), utöver det ser jag ingen intressant koppling. När du lär ut matte3 däremot, då j**lar kan du teama upp med fysikläraren och potentiellt ge eleverna den intressantaste undervisningen de någonsin vart med om.

Särskilt i introduktionen till derivatan kan den vara väldigt torr om den förklaras i termer av sekanter som flyttar på sig och vips blir en tangent eller ännu torrare av derivatans definition. Utgå från dilemmat om att hitta "instantaneous change", under tex en bilresa. Det är en sån naturlig fråga att de kommer undra varför de inte undrat det själv tidigare.

En annan sak du borde ta reda på är hur fysikkurserna ligger gentemot mattekurserna för natureleverna i din skola. Man kan ha de två fysikkursera i ettan och tvåan eller tvåan och trean. Beroende på detta kan du ju förankra sedan tidigare bekant fysikteori/formler eller ge hints till fysiken redan i deras matteundervisning.

ConnyN 2582
Postad: 1 jul 2020 09:12

Bokserien Heureka har väldigt bra och förklarande text. Så pass trevligt skriven så man kan läsa ett avsnitt då och då som ren information.

En sak med fysik som är bra för förståelsen är att göra små egna laborationer.
Det behövs inte så avancerad utrustning för att kunna göra en hel del experiment.
Friktion med olika underlag är lätt att göra olika experiment med.
En fjäder kan man göra många experiment med.
Vet man att en liter vatten direkt taget ur kranen väger nästan exakt ett kilo så kan man göra många olika viktexperiment.

Förståelse av hur stor noggrannhet man har kan utföras med "elektrikerns" trick att räkna ut en kabellängd.
Räkna antal varv, mät diametern multiplicera med 3. Gör feluppskattningar av din varv-bedömning. Feluppskattning av diametermätningen och rulla sedan ut slangen, kabeln, rensbandet eller vad du nu har och mät den faktiska längden. Ett utmärkt sätt att få förståelse vad två eller tre siffrors noggrannhet faktiskt har för betydelse.

Räkna med att grannarna funderar hur det står till med förståndet hos dig, men det kan man bjuda på en tidig söndagsmorgon när grannen kanske inte vet riktigt om han ser i syne eller inte.

Jroth 1191 – Fd. Medlem
Postad: 1 jul 2020 11:24 Redigerad: 1 jul 2020 11:41

De vanligaste läroböckerna är utan tvekan Ergo och Heureka.

Av dem är Ergo förmodligen spexigare och enklare. Heureka mer seriös och korrekt.

Det finns naturligtvis flera andra alternativ.

T.ex kan det vara intressant att spana in "Fysik - Fysik 1 och 2" av Jörgen Gustafsson. Den har ett lite mer moget anslag, kanske bättre lämpat för vuxna och/eller högskoleförberedande repetition https://www.bokus.com/bok/9789144090658/fysik-fysik-1-och-2/

Det kan också vara en bra idé är att också skaffa sig någon kompletterande "populärvetenskaplig" men korrekt presentation av fysik med inslag av historia, anekdoter et.c.   t.ex. Physics for poets

Vilka böcker man föredrar är något individuellt. Men du kommer förhoppningsvis umgås en del med läromedlet och på gymnasienivå är valet av bok ganska viktigt för motivation och förståelse.

Så innan du går loss på en shoppingspree är det rimligt att du lånar böckerna på närmsta bibliotek och bildar dig en egen uppfattning.

Nu på sommaren bör de flesta finnas inne tillgängliga för lån :)

oggih 1328 – F.d. Moderator
Postad: 1 jul 2020 14:00 Redigerad: 1 jul 2020 14:17

Jag självstuderade det mesta av gymnasiefysiken i förväg en gång i tiden, och tyckte då utan tvekan att Libers Ergo var till mer hjälp än NoK:s Heureka. Dels tyckte jag Ergo var tydligare och mer strukturerade, och dels upplevde jag att Ergo innehöll fler intressanta och mer utmanande uppgifter (under rubrikerna "Diskutera", "Resonera", "Uppskatta" i slutet av varje kapitel) som fick många saker att verkligen klicka för mig. Nu för tiden innehåller Ergo-böckerna även en del kul praktiska hemlaborationer, vilket ju är extra najs om man ska lära sig materialet på egen hand och inte har tillgång till lärarledda labbar. Så om inte Heureka har ryckt upp sig väldigt mycket de senaste åren så röstar jag starkt för Ergo!

Men - som Jroth säger är ju det bästa om du kan ta en titt på lite olika alternativ och själv bilda dig en uppfattning. Dels har många bibliotek ofta lite gymnasielitteratur i sina hyllor, och dels har du kanske någon fysiklärare på skolan där du jobbar/gör praktik (eller en skola i närheten av där du bor) som kan låna ut något bra till dig?

Som komplement till de mer klassiska läroböckerna vill jag även slå ett slag för Fysik i vardagen av Hamrin och Norqvist, som visserligen inte behandlar så mycket av de kvantitativa aspekterna av fysikämnet (och därför kanske är till mindre omedelbar nytta i din roll som matematiklärare), men som innehåller en hel del kul kopplingar mellan gymnsiefysiken och vardagen som kanske kan fungera som motivation och som ett sätt att integrera fysiktänket i ditt vardagsliv.

Oavsett vad: Lycka till! Är väldigt kul med lärare som är nyfikna på andra ämnen!

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 2 jul 2020 12:22

Tack för alla bra tips. Ska beställa Ergo och ta mig en titt på det andra rekommenderade materialet. Alltid skönt att kunna få tips i öäromaterialsträsket :) 

Freewheeling 220 – Fd. Medlem
Postad: 2 jul 2020 12:47

Möjligt att "Conceptual Physics" av Paul Hewitt skulle kunna vara av intresse här.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 2 jul 2020 12:54

Jag tycker mycket om boken "Trettio år som skakade fysiken" av George Gamow. Författaren är en framstående fysiker (en av dem som kom på Big Bang-teorin) och hade själv varit elev hos Bohr i Köpenhamn, så han hade personligen mött många av de fysiker han berättar om. Han har skrivit flera andra läsvärda böcker också.

Svara
Close