Bra inhibitor - högt eller lågt KI?
Hej!
Jag undrar om ett högt värde av KI (inhibitionskonstanten) är bra eller dåligt? Dvs, har en bra inhibitor ett högt eller ett lågt KI värde?
Har letat i mitt kursmaterial och även på internet hur länge som helst nu men lyckas inte hitta svaret på detta. Någon som vet?
Hur definieras inhibitionskonstanten KI? Den mest naturliga definitionen (för mig som är kemist) är jämviktskonstanten för reaktionen "protein + inhibitor<=> inhiberat proteinkomplex". I så fall borde ett stort värde på KI betyda att jämvikten är starkt förskjuten åt höger, d v s att att en stor del av proteinerna är inhiberade. Men jag kan mycket väl tänka mig att man definierar KI på ett annat sätt.
I det material som jag har fått av en lärare står det att inhibitionskonstanten beskriver hur lätt en inhibitor släpper från ett enzym.
Då är tydligen skriven tvärtom mot hur jag tänkte, alltså "inhiberat proteinkomplex <=> protein + inhibitor". Då är det ett litet värde på KI som betyder att jämvikten är starkt förskjuten åt vänster, d v s att att en stor del av proteinerna är inhiberade.
Så ju mindre värdet är på KI, desto bättre är inhibitorn?
Ja, med din definition av KI och om en bra inhibitor är en som "sitter fast"
Okej, tack så mycket! :)
Inhibitionskonstanten anger koncentrationen där hälften av maximal inhibition uppnås. För en bättre/mer potent inhibitor krävs en lägre koncentration - därav sambandet lägre Ki för starkare inhibitorer.