3 svar
7935 visningar
Am00 behöver inte mer hjälp
Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 16:15 Redigerad: 19 okt 2018 16:16

Bokanalys

Hej!

 När man skriver en bokanalys ska man dela in texten i underrubriker som t.ex genre, titel, handling och tid, miljö osv? 

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 16:51 Redigerad: 19 okt 2018 16:51

Det finns inget som säger att man måste eller ska det, det beror på hur läraren vill ha det och vad du tycker passar bäst för din text. Ibland kan det passa, ibland inte.

Styckeindelning däremot bör man såklart alltid använda sig av, men man måste normalt sett inte följa just den mallen som du beskriver.

Är det en kortare bokanalys )max ca 1-sida och man inte skriver så mycket om varje sak ex. miljön, tiden etc. så tycker jag man bör undvika rubriker.

Är det dock en längre analys,, ca 3 sidor och du beskriver miljön, tiden, genren os.c.  ganska utförligt, då kan det passa och hjälpa läsaren om du delat in det efter de rubrikerna.

Du kan också följa dessa mönstren och dela in din text efter detta , utan att sätta in rubrikerna, då det förhoppningsvis ändå framgår vad stycket handlar om.

Am00 228 – Fd. Medlem
Postad: 19 okt 2018 17:01 Redigerad: 19 okt 2018 17:03

Tack för  ditt svar! 

Men när det gäller handling hur utförlig ska man  vara? (vår lärare har inte angivit hur många antal sidor vi ska skriva) Ska man gå in väldigt mycket på detalj eller ska den vara ganska kortfattad? 

Ett  till fråga, det är egentligen första gången jag skriver bokanalys, har oftast fått skriva bokrecensioner. Vad är största skillnader mellan dessa två?

Jonto 9632 – Moderator
Postad: 19 okt 2018 21:26 Redigerad: 19 okt 2018 21:28

Bra fråga.

Du bör beskriva handlingen så väl så att någon som inte läst boken ändå ska förstå dina analyser du gör. Ta med det som du tycker är viktigt för boken men undvik detaljer om de inte blir viktiga i slutändan. 

Skillnaden mellan en bokrecension och en bokanalys är att en recension ofta har ett enklare upplägg där man skriver om vad  boken handlade om och var man tyckte om den medan i en bokanalys beskriver du boken djupare och ur olika perspektiv och söker kanske ett budskap, kopplar ihop boken med tiden då den är skriven eller utspelar sig eller vad författaren kan tänkas mena med boken eller att koppla boken till verkliga situationer eller dylikt.

Så helt kort att man analyserar en eller flera aspekter av boken. En del bra utförliga bokrecensioner kan ibland innehålla lite av detta men en bokanalys ställer oftast högre krav på att man ska tolka och analysera innehållet och undersöka något gällande boken. 

En bokanalys kan se ut på många sätt och man kan göra det på många olika sätt, lite beroende på vilken bok man har och vilka instruktioner man fått.

Svara
Close