0 svar
198 visningar
Robin123 40 – Fd. Medlem
Postad: 10 maj 2021 20:54 Redigerad: 10 maj 2021 21:36

Bok recension-feedback

Om någon skulle vara super snäll att läsa igenom min bok recension och ge feedback så skulle den personen var GULD.

Snälla :)

 

Boken som jag ska recensera heter Kärlek, hat och andra filter och är skriven av Samira Ahmed. Debutromanen kom ut i juni 2018 och utspelar sig i amerikanska storstäder i nutid, Chicago och New York. Indiska smaker och dofter från familjen Aziz hem är en stor del av bokens miljöbeskrivning.

 

I romanen “Kärlek, hat och andra filter” får vi följa 17:åriga Maya. Hon är född i USA, men det känns ändå som att hon lever i två världar. Maya slits mellan att följa sina indiska föräldrars önskan eller att gå sin egen dröm väg. Föräldrars högsta önskan är att Maya ska böja på college nära hemmet i Chicago så gifta sog men en trevlig muslims kille. Maya drömmer dock om frihet. För hon vill inget hellre än att flytta till New York och utbilda sig inom film.

 

Boken handlar om identitet, rasism, kulturkrockar, fördomar, kärlek, relationer och att stå upp för sig själv. Men att slita sig loss från föräldrarnas förväntningar och bli vuxen på sina egna villkor är ett starkt tema igenom historien, som jag tror många kan känna igen sig i.

 

Bokens språk är ungdomligt och lättförståeligt. Författaren har skrivit väldigt tydligt och förståeligt ur Mays perspektiv i jag form vilket gör att man enkelt sätta sig in i hur hon tänker i de olika lägena och lättare förstå sig på känslor som flödar genom boken. Språket är skrivet på ett enkelt sätt. Språket är även realistiskt och förmedlar verkligen det som händer. Vid känsliga tillfällen tycker jag är språket är mycket beskrivande. Läsaren får uppleva nya tankar och känslor hela tiden. Man förstår väldigt tydligt vad Maya anser om sin drömkille och föräldrarnas syn på livet mm.

På sidan 111 framgår detta väldigt tydligt;

 

“Jag biter mig i läppen. Jag är tacksam för att han inte kan se mitt ansikte, att han blundar, för jag är knallröd. Det känns som att varenda muskel i min kropp skriker rakt ut, men jag är lika stilla som träden.”

 

En svårighet jag hade i början var att koppla de olika indiska namnen till rätt person. Jag förstod inte om personerna i boken var en kille eller tjej, man eller kvinna. Detta gjorde att jag till en början hade svårt att få en helhetsbild över romanen. Men ju mer jag läste desto bättre blev min förståelse.

 

Huvudkaraktären som vi får följa väldigt nära genom hela boken är snälla och ambitiösa Maya Aziz. Maya är en tonårstjej med indiska föräldrar och är född och uppvuxen i orten Batavia i Illinois. Maya läser sitt sista år på high school och ska snart söka sig vidare till universitet. Själv drömmer hon om en filmskola i New York medan hennes konservativa indiska föräldrar vill att hon ska läsa nära hemmet i Chicago.

 

Maya är till en början en positiv och snäll person som har väldigt svårt att förstå sina föräldrars syn på hennes drömliv. Men ju längre jag läser desto mer förändras Maya. Ilskan växer i Maya då hon inte får gå på universitet i New York som hon drömt om. Därefter sker ett terrorattentat som påverkar henne starkt.

Jag tycker att nedan utdrag ur boken signalerar precis hur Maya utvecklas. Hon är inte den glada solstrålen som tidigare utan upplevs arg och ledsen. I början av boken kunde jag inte föreställa mig att Maya skulle säga ord som “Håll käften”. Men ett terrorattentat och andra motgångar förändrar Maya.

 

“Förlåt att jag inte är lilla fröken Solstråle, men en så kallad muslimsk sociopat och attackerat oss. Igen. Och de där idioterna hatar Amerika så mycket kan de väl stanna i sina egna länder?”

s. 171

 

“ “Håll käften, Brian” , är allt jag lyckas klämma ur mig. Dräpande. Jag önskar att jag var lite mer snabbtänkt när jag blir attackerad, men det är inte min starka sida”

s. 175

 

Under bokens gång och speciellt efter terrorattentatet får Maya även en större förståelse för sina föräldrars syn på livet, eftersom hon själv utvecklas som person. Maya förstår att hennes föräldrar är oroliga när hon inte är i föräldrars närhet.

Till en början förstår inte Maya varför föräldrarna vill att hon ska gå på en skola så nära hemmet som möjligt. Men förstår sedan att det handlar om en rädsla och att Mayas mamma inte vill utsätta henne för fara. Mayas mamma är orolig över sin dotters säkerhet på grund av den rasism som finns ute i samhället.

 

Jag tror att bokens huvudsakliga budskap är att beskriva kulturkrockar och att man ska våga göra det man vill. Författaren försöker beskriva hur livet kan se ut för en muslim som inte bor i ett muslimskt land. Jag reagerar särskilt på hur Maya tänker över sin egen familj och för att muslimer ska fördömas av samhället, sidan 163. Man får ett helt nytt, unikt perspektiv på terrorism, vilket jag tyckte var lärorikt.

 

”Jag är rädd. Jag är inte bara rädd för min egen del; jag är rädd för ett kommande fördömande av muslimer. Jag är rädd att pappa ska väljas ut för en ”slumpmässig” kontroll på flygplatsen nästa gång vi flyger. Jag är rädd att någon av de tjejer jag känner som bär hijab ska få sina huvuddukar avslitna - eller ännu värre, Jag är rädd för att bli utsatt för andras rädsla och förakt igen.”

 

Boken var bra på många man fick en tydligare förståelse för att alla människor inte är lika. Man får läsa om hur olika kulturer påverkar människor liv. Som icke muslim fick jag en inblick i hur det att vara “invandrare” och även hur det kan vara att känna kopplingen till ett terroristattentat bara för att man har samma etnicitet eller samma efternamn som de som utförde dådet.

 

Jag tycker verkligen att denna bok var väldigt bra och intressant att läsa. Den är lättläst och spännande och det märks att författaren vet vad hon skriver om. Jag gillar bokens balans mellan vardagliga tonårsproblem och stora samhällsfrågor. Det enda negativa med boken är att den börjar lite långsamt då de intressanta och spännande händelserna sker mot slutet av boken.

 

En reflektion jag fick av att läsa boken var att alla människor borde få älska den man vill. Det pratas ofta om svårigheter med att vara annorlunda t.ex. homosexuell, men i den här boken började jag förstå att man kan uppleva ungefär samma svårigheter om man växer upp i en religiös familj. Det ska inte spela någon roll vilken etnicitet, kön eller religion personen man vill vara tillsammans med har

 

Kärlek, hat och andra filter var en stark läsupplevelse för mig! Jag gillade verkligen boken och rekommenderar den starkt. Jag hade svårt att lägga den ifrån mig väl kommit in i handlingen.

Läs den nu!

Svara
Close