Bohrs atommodell, energinivåer
Fråga: Rött ljus med våglängden 570 nm användes för att jonisera He+ jonen. Vilket tillstånd befann sig systemet i innan jonisationen.
När He+ jonen blir joniserad befinner den väl sig i det andra ”elektron-skalet”? eftersom den redan joniserats från grundtillståndet till första skalet. Då befinner den sig i första innan jonisation, stämmer det?
Från början har en heliumatom i sitt grundtillstånd två elektroner i sitt innersta skal. När He-atomen joniseras flyttas en av dessa båda elektroner så långt bort att kraften mellan atomkärnan och elektronen blir (väldigt nära) 0. Var den andra elektronen befinner sig har vi ingen aning om. Den kan vara i sitt grundtillstånd (d v s elektronen finns i den innersta banan) eller jonen kan vara exciterad, det vet vi ingenting om.
Heliumjonen består av en kärna och en enda elektron, d v s den är fysikaliskt sett väldigt lik en väteatom, så man kan räkna på energinivåerna för de olika skalen på ungefär samma sätt som för väte. Du har nytta av Rydbergs formel för dina beräkningar.
Jo jag vet att jag ska använda rybergs formel men jag vet inte vilken av n1 eller n2 jag ska ska ta reda på och vilken jag vet talet på från frågan. Antar att elektronen befann sig på första elektron skalet innan jonisation då, så n1 = 1?
Antar att elektronen befann sig på första elektron skalet innan jonisation då, så n1 = 1?
Det vet vi inte, det är ju detta vi skall räkna ut. Däremot vet vi att efter det att heliumjonen har joniserats ett steg till, så är elektronen så långt bort att den inte längre känner av den elektrostatiska kraften från kärnan. Då har vi en ensam heliumkärna kvar - i alla fall är det så jag tolkar uppgiften, eftersom det är så svårt att räkna på trekropparsproblemet (en heliumkärna med två elektroner).
Vet inte riktigt om jag hänger med, blev förvirrad. Jag har alla siffror för formeln förutom n1 och n2. Och det är nån av dem jag ska räkna ut va?
Så som jag tolkar uppgiften är n2 lika med oändligheten (joniserad) och n1 det du söker.