3 svar
156 visningar
0123456789 14
Postad: 5 dec 2023 18:53

Blodtryck och baroreceptorer? (anatomitenta)

Sitter med en gammal anatomitenta där jag inte blir klok på svaret.

Fråga: Vilket av följande kommer sannolikt att ske när en person förflyttar sig från liggande till stående position? 

1. Venösa återflödet ökar

2. Slagvolymen ökar

3. Hjärtfrekvensen minskar

4. Aktiviteten i baroreceptorer i sinus caroticus minskar 

5. Ventrycket minskar

 

Rätt svar enligt rättning är 4. Aktiviteten i baroreceptorer i sinus caroticus minskar.
Men jag får inte ihop det. Baroreceptorer aktiveras när det uppstår förändringar i blodtrycket. När en person reser sig upp, kommer väl aktiviteten i baroreceptorerna öka snarare än minska?

Tycker att ett rimligare svar är 1. Venösa återflödet ökar. När man reser sig upp, drar tyngdkraften blodet nedåt. För att kompensera för det skickar kroppen signaler, inklusive ökad aktivitet i baroreceptorerna, för att öka hjärtfrekvensen och kärlkontraktionen. 

mag1 9478
Postad: 5 dec 2023 20:44

Rättningen är korrekt, och beror på hur baroreceptorerna aktiveras/påverkar.

Det stämmer som du skriver att baroreceptorer aktiveras vid förändring av blodtrycket, men inte vid förändringar åt båda hållen (+/-). Om baroreceptorerna skulle reagera på både ökning och minskning skulle de signalera konstant via samma nerver.

Baroreceptorernas nervsignalering stimuleras vid normalt tryck, och effekten på blodtrycket är dämpande. Ökar blodtrycket, ökar också aktiveringen av baroreceptorerna, som då skickar fler/starkare dämpande signaler - i syfte att sänka blodtrycket. (Blodtrycket kan fortfarande höjas och hållas högt genom blodtrycksstimulerande signalering från andra system).

Men när individen snabbt ställer sig upp, kommer blodtrycket att sjunka då den perifera vävnadens kärlresistens är lägre när vi ligger ner. Och det tar en liten stund innan kroppen känner av lägesändringen/förändringen i blodtryck och kan kompensera bl.a. genom att öka resistensen, så direkt när individen ställer sig upp kan blodet "falla nedåt i kroppen" , eftersom volymen blod och trycket tillåts öka lokalt p.g.a. den lägre kärlresistensen.

Och när blodtrycket sjunker kommer baroreceptorerna i sinus caroticus inte aktiveras lika mycket, och därmed skickas mindre "blodtryckssänkande" stimuli, med resultatet att blodtrycket ökar.

 

Alternativ 1 är fel. Det venösa återflödet är beroende av blodtrycket (samt musklernas kontraktion, motsvarande "venpumpen"). När individen ställer sig upp sjunker blodtrycket, samtidigt som det hydrostatiska trycket att pressa upp blodet tillbaka till hjärtat ökar. Det blir motsvarande ett arbete med att lyfta blodet högre upp, men med ett lägre tryck i kärlsystemet. Detta kompenseras snabbt för, som en del i att återställa blodtrycket i hela kroppen.

0123456789 14
Postad: 5 dec 2023 22:06

Ah då klarnade det. Tack snälla för utförligt förklaring!

mag1 9478
Postad: 7 dec 2023 17:10

För all del, kul att det klarnade.

Svara
Close