3 svar
87 visningar
Student02 619
Postad: 10 maj 2020 16:27 Redigerad: 10 maj 2020 16:51

Blodsockervärde

Hej!


Har en fråga om blodsockervärde. Om man enbart äter en kost med protein och en annan fett, bör inte blodsockervärdet efter en lång tid öka? Det tar ju längre tid att spjälka dem jämfört med kolhydrat? är införstådd att kolhydrater bryts ner till glukos är kroppens främsta energikälla men bör inte kroppen också utnyttja den lagrade fetten som redan finns i kroppen för energi eller är jag helt ute och cyklar?

mag1 9478
Postad: 10 maj 2020 21:30
Student02 skrev:

Har en fråga om blodsockervärde. Om man enbart äter en kost med protein och en annan fett, bör inte blodsockervärdet efter en lång tid öka?

Nej, om du inte äter kolhydrater kommer blodsockret inte att stiga. Bland proteinerna och fetterna vi äter återfinns försvinnande små mängder kolhydrater, som påverkar blodsockret. Från fetterna och proteinerna kan glukos i princip bildas, men denna glukos når inte ut i blodomloppet i mängder som går att mäta kliniskt.

 

Absolut fettet som finns lagrat i kroppen används till energi mellan måltider, och denna depå fylls också på efter att vi har ätit fett.

Student02 619
Postad: 10 maj 2020 21:39 Redigerad: 10 maj 2020 21:42
mag1 skrev:
Student02 skrev:

Har en fråga om blodsockervärde. Om man enbart äter en kost med protein och en annan fett, bör inte blodsockervärdet efter en lång tid öka?

Nej, om du inte äter kolhydrater kommer blodsockret inte att stiga. Bland proteinerna och fetterna vi äter återfinns försvinnande små mängder kolhydrater, som påverkar blodsockret. Från fetterna och proteinerna kan glukos i princip bildas, men denna glukos når inte ut i blodomloppet i mängder som går att mäta kliniskt.

 

Absolut fettet som finns lagrat i kroppen används till energi mellan måltider, och denna depå fylls också på efter att vi har ätit fett.

Hmm... Genom beta-oxidation kan väl glukos utvinnas eller? Förstår att det inte går att mäta den mängden med mängden som hade utvunnits av kolhydrater, men blodsockret bör väl ändå stiga någorlunda? Om vi enbart äter proteiner kommer blodglukosvärdet inte att öka, vad jag har förstått det som, utan blodsockernivån i kroppen hade väl varit konstans tills vi hade dött av svält. Vi gjorde nämligen en laboration där syftet var att mäta blodglukosvärdet i kroppen och det fanns olika grupper, en kontrollgrupp, en kolhydratsgrupp, en fettgrupp och en proteingrupp. Jag tänkte att om laborationen hade fortsatt under en längre tid skulle fettgruppens blodglukosvärde höjts då kroppen brukar det lagrade fettet i kroppen som energi istället. Dock sjönk fettgruppens blodgluksvärde och det kanske beror på att kroppen använde glykogen istället? För blodglukosvärdet ökade sen mot slutet, vilket kanske innebär att glykogenlagret tog ”slut”?

mag1 9478
Postad: 10 maj 2020 21:48
Hmm... Genom beta-oxidation kan väl glukos utvinnas eller?

Nej, just därför att det är vid betaoxidationen endast produceras acetyl-enheter. För att bygga upp glukos krävs ett minimum av tre kolatomer i kedjan, som t.ex. glycerol.

 

Resten av ditt resonemang är lite svårläst. Kanske du kan formulera om frågorna?

Svara
Close