5 svar
359 visningar
rs77 182 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2020 01:42

Blodpropp i ven i benet

Hej, nån som skulle kunna hjälpa mig med denna fråga ?

En person får en s k blodpropp i en ven i benet. En del av blodproppen
lossnar och följer med blodströmmen. Den bit som lossnar är så stor att den
fastnar i det första mindre blodkärl som den kommer in i. Var fastnar den då?

Jag tror att biten fastnar i kapillärerna eftersom de är de minsta blodkärlen som finns i kroppen. Jag vet dock inte om det är rätt, någon som skulle kunna rätta mig? =)

Tack

mag1 9417
Postad: 27 maj 2020 09:16

Nej, det stämmer inte. Kapillärernas diameter är så liten att den endast röda blodkroppar kan transporteras igenom (de böjs till och med en del för att kunna pressas igenom).

 

Blodproppen som frågan handlar om:

1) är mycket större, och består av många komponenter, både celler och proteiner. Blodproppar kan bli större än t.ex. ditt finger i tjocklek, det som begränsar proppens storleken är hur stort kärlet är.

2) sitter i en ven. Titta på hur cirkulationsapparaten är uppbyggd, och utgå ifrån att proppen sitter i just en ven och att om proppen lossnar kan den bara följa med blodflödet.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 27 maj 2020 11:29

När blodet kommer till venerna har det redan passerat kapillärerna det varvet.

mag1 9417
Postad: 27 maj 2020 13:29

Precis, blodet är nu på väg tillbaka. Och om du tittar på hur blodet flödar i kroppen efter kapillärerna så kommer du till det "första minsta blodkärl som den kommer till".

rs77 182 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2020 13:32
mag1 skrev:

Precis, blodet är nu på väg tillbaka. Och om du tittar på hur blodet flödar i kroppen efter kapillärerna så kommer du till det "första minsta blodkärl som den kommer till".

Jag kom fram till lung artärerna

mag1 9417
Postad: 27 maj 2020 13:55

Precis, den grenar sig först i två (en per lunga) sedan vidare i tunnare och tunnare artärförgreningar (arteriolerna). Till slut når dessa lungans kapillärer, men proppen stannar innan dessa, i arteriolerna.

Är propparna mindre hamnar de långt ut i lungartärens förgreningar (tänk lungartären som stammen på ett träd och de tunnaste kvistarna är det tunnaste arteriolerna). Hamnar proppen där löses de oftast upp utan att personen märker av det (det påverkar endast en begränsad del av gasutbytet).

Är proppen stor kan den täppa till en av de första förgreningarna, och på så vis minska gasutbytet mer, då en alla mindre kärl inte förses med blod. Även här kan kroppen oftast hantera proppen genom att lösa upp den, men för framför allt äldre personer kan denna större minskning i gasutbytet vara för mycket för att återhämta sig från.

Svara
Close