Blanding/Rent ämne Fysikaliska egenskaper
Hej!
Har en fråga som jag inte lyckats besvara trots googlingar...
Vilken betydelse har om ett ämne är en blanding eller ett rent ämne för dess fysikaliska egenskaper?
Tack på förhand!
/Pingvinen
Kan du lista några olika fysikaliska egenskaper?
Tex fasövergångar såsom kokpunkt, smältpunkt, fryspunkt
I dessa fall kännetecknas rena ämnen av att de har en enda, väldefinierad smält- och kokpunkt. Blandningar kan ha varierande smält- och kokpunkt baserat på andelen av olika rena ämnen de innehåller. Vissa blandningar har inte heller en väldefinierad smält- och kokpunkt utan kan ha ett smältintervall istället.
Tack!
Gäller denna princip för samtliga fysikaliska egenskaper, dvs att att rent ämne har väldefinierade fysikaliska egenskaper medan blandningar har mer relativa/varierande sådana?
Om jag inte tänker fel har jag läst att ämnen i blandningar behåller sina fysikaliska egenskaper, handlar denna relativitet/variation då om att de tex två ämnenas fysikaliska egenskaper i blandingen liksom ska sammanvägas? Förstår du hur jag tänker?
Ja så kan man se det! Saltvatten har olika egenskaper beroende på hur mycket salt det innehåller, men saltet (natriumklorid) och vattnet i sig har alltid samma egenskaper.
Då förstår jag, tack för all hjälp!