Blandekonomi fråga!
Sverige är en typisk blandekonomi. Men hur har fördelningen av plan- respektive marknadsekonomi förändrats från 1945 fram till idag? Vilka faktorer är det som har påverkat denna utveckling och hur tror du det ser ut i framtiden, kommer vi få mer eller mindre planekonomiska inslag i det svenska samhället?
Denna frågan fattar jag inte alls, någon som kan ge mig lite exempel på vad jag kan skriva, eller bara få igång mig lite?
Tack på förhand.
Välkommen till Pluggakuten Emma1994!
Vi försöker i första hand ge dig tips/info så att du kan lösa din uppgift själv.
Det statliga ägandet av företag har successivt minskat fram till idag. Försäljningarna har lett till intäkter för staten och en del misslyckade statliga verksamheter har avvecklats. Erfarenheterna från försäljningarna gör att många ekonomer tror på en fortsätt försäljning av fler statliga företag under kommande år.
Jag tycker man kan titta lite på vilka som har styrt i Sverige. Oftast så för ju borgerliga eller liberala partier mer av en marknadsekonomi medan vänsterpartier mer lutar sig mot en planekonomi även om det är en sanning med modifikation då partierna rör på sig och mycket av svensk politik ligger nära mitten(blandekonomi).
Det gäller att försöka titta lite på den politik som har förts i Sverige sedan 1945. En ganska bra riktlinje kan ju vara vilka som har styrt.
Från 1945 ända fram till 1976 hade socialdemokraterna makten. Socialdemokrater för ju traditionellt sätt politik som mer är inriktad mot "planekonomi"(statlig ansvar) än marknaden. Bland annat inrättades många statliga myndigheter , staten skötte viktig välfärd etc. och många företag var statliga. Sverige hade dessutom några av världens högsta marginalskatter och stor offentlig sektor.
Under några år på 1970-talet styrde borgarna. Fler utländska företag etablerade sig i Sverige. Skatterna började också sänkas. Skatter leder ju till att folket får större pengar att förfoga över och staten mindre. Var detta ett steg närmare planekonomi eller marknadsekonomi tror du?
80-talet blir lite av en återgång sedan till stark statlig styrning med socialdemokratin
Under 90-talet så förändras Sverige ganska mycket. Vi har dels en borgerlig regering källan 1991-1994 samt en socialdemokrati som mer accepterar marknaden. De första friskolorna tillåts och staten har inte ansvar över skolan längre, vi får nya tv-kanaler där SVT inte har monopol längre utan nu finns många kanaler ex. Tv4, vårdnadsbidrag införs så föräldrar själva kan bestämma över vem som ska vara ledig med barnen med mer.
Mellan 2006-2014 Hade vi en stark borgerlig regering. Vad infördes Då? Har detta gått ännu närmare mot marknadsekonomi? Ex. Fler privata skolor, rot/rut-avdrag, fler statligt sålda företag såsom vattenkraft, Nuon m.m.
Trots alla nya markandsreformer så finns mycket av den statliga välfärden och administrationen kvar som byggts upp under många år, det är det som menas med att vi har en blandekonomi.
Något sådär kronologiskt kan man kanske bygga upp det och titta närmare på dessa punkter.
Det här verkar vara en vanlig skoluppgiftsfråga. Jag hittade två andra Pluggakuten-trådar om samma fråga:
https://www.pluggakuten.se/trad/sveriges-plan-marknadsekonomi-andrats-sedan-1945/
https://gamla.pluggakuten.se/forumserver/viewtopic.php?pid=360702
Hej! HAr samma uppgift. Sökt information i två timmar och har ännu ingen konkret info att skriva ut ifrån. Vad gör jag? Sökt på Sveriges politk, ekonomi m.m sen 1945. Känner mig stressad.