Blanda is och vatten, felkällor
Hej,
jag fick en uppgift där jag ska räkna ut slut temperaturen när man blandar -18 grader is med 32 grader värm vatten.
jag håller nu på med att lista upp felkällor/faktorer/omständigheter som kan ha påverkat resultatet.
Jag kom på några men är osäker om jag har tänkt rätt, därför vill jag diskutera dem med nån som kan rätta mig och ge förslag på fler felkällor som jag kanske inte la märke till.
OBS! Experimentet utfördes i ett klassrum med vanlig rumstemperatur och enkla redskap.
Felkällor som jag kom på:
1. Eventuella felmätningar i bl. a. massa av is och vatten. Detta går att lösa genom att antingen mäta massan på is och vatten flera gånger eller genom att göra om hela experimentet några gånger för att få ett mer trovärdigt resultat.
2. Isen som har temperaturen - 18 kommer att ta upp energi från den varmare omgivningen och därför hinner bli varmare och ligger kanske på -16 grader. Detta kan ha gjort att uträckningen inte var så precis. Detta kan vi lösa genom att utföra experimentet snabbt eller kanske i ett slutet system för att hindra energi förflyttningen.
3. Behållaren eller termosen där vatten och is blandas ska vara i bra skick och själv inte ha förmågan att ta upp eller avge energi (och därmed värme).
Det var det jag kom upp med, var tror ni om det? har ni flera förslag?
Omöjligt att ge tips utan att veta något alls om vad du gjort.
SaintVenant skrev:Omöjligt att ge tips utan att veta något alls om vad du gjort.
Jo, jag har inte gjort nåt mer än att väga och blanda varmvatten med kall vatten sen räknade jag ut sluttempen m.h.a grafritande räknare.
min fråga är om jag hade tänkt rätt angående felkällorna och ifall jag missade nåt som kan ha påverkat resultatet.